Processament digital de so

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El processament digital d'àudio és un tipus de processament de senyals digitals especialitzat en el tractament del senyal d'àudio. Exemples d'aplicacions del processament digital de so es troben en aplicacions musicals com equalitzador és digitals, efectes de so (distorsió, compressió, ressò... ), espacialització del so, còdecs d'àudio,

Avantatges i inconvenients de la digitalització[modifica | modifica el codi]

Un senyal digital no és audible, ja que requereix ser descodificada abans de la seva reproducció. No obstant això, la codificació i posterior decodificació d'un senyal digital per a la seva audició té diversos avantatges, encara que també alguns inconvenients.

Avantatges[modifica | modifica el codi]

 1. El senyal discret (digital) és més fàcil de transmetre, emmagatzemar o manipular (en el cas del so: editar, comprimir, etc.).
 2. El senyal digital és immune al soroll. El senyal digital és menys sensible que l'analògic a les interferències, etc.
 3. Es pot prendre una mostra de so i canviar qualsevol dels seus paràmetres per generar un so diferent sense haver de recrear en la realitat. (Les aplicacions d'aquesta avantatge en la generació de efectes especials és infinita).
 4. El senyal digital permet la multigeneració infinita sense pèrdues de qualitat. Aquest avantatge només és aplicable als formats de disc òptic, la cinta magnètica digital, encara que en menor mesura que l'analògica (que només suporta com a molt 4 o 5 generacions), també va perdent informació amb la multigeneració.
 5. Davant la pèrdua de certa quantitat d'informació, el senyal digital pot ser reconstruït gràcies als sistema de regeneració de senyals (usats també per amplificar, sense introduir distorsió). També compta, amb sistemes de detecció i correcció d'errors que, per exemple, permeten introduir el valor d'una mostra danyada, obtenint el valor mitjà de les mostres adjacents (interpolació).
 6. El senyal digital pot ser enviat a gairebé qualsevol punt del planeta en qualsevol moment a un molt baix cost a través d'internet i a partir d'aquí pot ser reenviada al seu remitent o algun altre destí. Això sense que el senyal pateixi variacions o alteracions de qualitat severes.
 7. Amb el temps no es degrada.

Inconvenients[modifica | modifica el codi]

 1. Es necessita una conversió analògica-digital prèvia i una descodificació posterior, en el moment de la recepció.
 2. Hi ha una pèrdua inherent d'informació en convertir la informació contínua en discreta. Per mínim i insignificant que sigui sempre hi ha un error de quantificació que impedeix que el senyal digital sigui exactament equivalent a l'analògic que el va originar.
 3. El senyal digital ocupa més amplada de banda per a ser transmès que l'analògic. A més, requereix una sincronització precisa entre els temps del rellotge de transmissor, respecte als del receptor. Un desfasament, per mínim que sigui, canvia per complet el senyal.
 4. Si s'utilitza compressió amb pèrdua, serà impossible reconstruir el senyal original.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Processament digital de so Modifica l'enllaç a Wikidata