Vés al contingut

Proixaberd

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Proixaberd
Imatge
Vista general
Nom en la llengua originalՊռոշաբեր
Dades
TipusFortalesa
Construït perPríncip Prosh Khaghbakian
Cronologiasegle xiii
Localització geogràfica
PaísArmènia
Regióprovíncia de Vaiotx Dzor
 A 7 km de Vernashen 
Map
 39° 40′ 06″ N, 45° 20′ 40″ E / 39.6683°N,45.3444°E / 39.6683; 45.3444
Monument del patrimoni cultural a Armènia
Identificador11.15/1

Proixaberd (en armeni: Պռոշաբեր), també conegut amb el nom de Boloraberd) és una fortalesa construïda al segle xiii pel príncep Proix Khaghbakian. Situada en uns vessants abruptes d'una muntanya a uns set quilòmetres al sud de la ciutat de Vernashen a la província de Vaiotx Dzor d'Armènia. Gairebé a un quilòmetre a l'est es troba el monestir de Spitakavor amb la seva església dedicada a Sant Astvatsatsin i construït al segle xiv.[1][2]

Llegenda local[modifica]

Segons expliquen els del lloc, en temps dels perses, van assetjar la fortalesa, però a causa dels seus murs de pedra de basalt impenetrables, no aconseguien tenir èxit en els seus intents de prendre-la. El subministrament d'aigua no eren capaces de trobar-ho, així que un home els va assessorar que el millor era mantenir una mula amb set durant set dies i les seves nits i després deixar-la en llibertat perquè busqués aigua. Així es va fer i al cap de set dies la mula va trobar la zona d'on procedia l'aigua per al fort. L'exèrcit persa va poder tallar el subministrament i així aconseguir la rendició de la fortalesa.[3]

El príncep Prosh Khaghbakian, per temor a possibles atacs s'explica que havia fet ocultar els seus objectes de valor dins de les parets de Proixaberd i entre les muntanyes properes. Es diu que: «Si un pot entendre els símbols deixats pel príncep, és possible que pugui localitzar els tesores perduts».[3] En un jachkar que es troba prop de la carretera es pot llegir: “El tresor està en el cap”.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kiesling, Brady «An Archaeological/Touristic Gazatteer and Map Set for the Historical Monuments of Armenia» (en anglès). Rediscovering Armenia [Erevan/Washington DC], juny 2000. Arxivat de l'original el 2006-05-03 [Consulta: 3 setembre 2016].
  2. «Spitakavor monastery» (en anglès). findarmenia.com. Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 4 setembre 2016].
  3. 3,0 3,1 «Proshaberd (Boloraberd) fortress» (en anglès). findarmenia.com. Arxivat de l'original el 2016-07-27. [Consulta: 3 setembre 2016].