Protectorat Occidental d'Aden

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Protectorat Occidental d'Aden fou la zona sota protectorat britànic a l'oest de l'Hadramaut, a la part occidental del que fou el Iemen del Sud i avui República del Iemen. La diferència entre el protectorat i la colònia d'Aden és que el Protectorat estava governat per caps locals (sultans o xeics principalment) sota supervisió d'un resident britànic, mentre la colònia era administrada directament pels britànics. El protectorat occidental cobria un territori de 58.016 km², exclosos els soldanats de Wahidi i els xeicats d'Irqah i Hawra.

Mapa del Protectorat Occidental

Els territoris directament integrats al protectorat foren:

Altres xeicats estaven sotmesos a l'autoritat d'un sultà o xeic superior i formaven part del protectorat no per un tractat directe amb els britànics sinó per la relació concertada pel cap dels que depenien. Els principals eren els de Nissiyin (Alt Awlaqi), Subayha (Lahej), Dahir (Alt Aulaqi), Ba Kazim (Baix Awlaqi), Irma i Djerdan (al Wahidi) i Ba Abdali (Seiyun)

El 1959 es va crear la Federació d'Emirats del Sud d'Aràbia que va esdevenir la Federació d'Aràbia del Sud. El Protectorat Occidental va desaparèixer de facto, ja que només un dels estats va romandre fora de la federació. Els estats que no es van unir a la federació (Alt Yafa a la part occidental, Quaiti, Kathiri i Mahra a l'oriental) van quedar inclosos en el Protectorat d'Aden, format principalment per l'antic Protectorat Oriental d'Aden.[1]

Referències[modifica]

  1. Burrowes, Robert D. Historical Dictionary of Yemen (en anglès). Rowman & Littlefield, 2010, p. xxix. ISBN 0810855283. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Protectorat Occidental d'Aden