Protomitocondri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El protomitocondri és l'endosimbiont (organisme que viu dins d'un altre organisme) bacterial del qual es creu que deriven els mitocondris.

Filogènia[modifica]

Les anàlisis filogenètiques dels pocs gens que fins al moment han estat codificats en el genoma del mitocondris moderns suggereixen una naturalesa alfa-proteobacteriana per aquest endosimbiont. Malgrat que l'ordre Rickettsiales és el que ha estat proposat com a grup germà alfaproteobacterià dels mitocondris, no hi ha encara l'evidència definitiva respecte de quin grup alfabacterial en concret han sorgit els protomitocondris.

Metabolisme[modifica]

Toni Gabaldón i Martijn Huynen (2003) van reconstruir el proteoma i el metabolisme dels protomitocondris fent la comparació entre els genomes d'alfaproteobacterials (actuals, per tant no dels extints) i els genomes dels eucariotes. La seva conclusió va ser que el protomitocondri era un organisme alfaproteobacterià que catabolitzava lípids, glicerol i altres compostos proporcionats pel seu organisme hoste. Com a mínim 630 famílies de gens derivades d'aquest organisme es poden trobar encara en 9 genomes d'eucariotes analitzats en aquest estudi.

Referències[modifica]

  • Gabaldón, T. [et al]. «The proto-mitochondrial metabolism». Science, 301, 5633, 2003, pàg. 690. DOI: 10.1126/science.1085463.