Proxèmica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El diagrama descriu les distàncies proxèmiques, segons Edward Hall i la relació amb la secció àuria que utilitza Ibo Bonilla per calcular el "Cub d'aire auri" i el "Cànon de antropometria àuria".

La proxèmica és la part de la semiòtica dedicada a l'estudi de l'organització de l'espai en la comunicació lingüística; més concretament, la proxèmica estudia les relacions —de proximitat, d'allunyament, etc.— entre les persones i els objectes durant la interacció, les postures adoptades i l'existència o absència de contacte físic.

El terme proxèmia fa referència a l’ús i la percepció que l'ésser humà fa del seu espai físic, de la seva intimitat personal; de com i amb qui l'utilitza.

Un dels seus majors cultors va ser l'antropòleg Edward T. Hall a partir de 1963 per descriure les distàncies mesurables entre les persones mentre aquestes interactuen entre si.

Etimologia i història[modifica]

La paraula proxèmica ve del llatí proximus, de prope 'prop' i ximus 'més en el sentit de màxim', i va ser encunyada el 1963 per l'antropòleg nord-americà Edward T. Hall (1914-2009).

L'origen de la proxèmica com a disciplina, està vinculat amb els estudis que els etòlegs havien realitzat sobre la importància de la distribució espacial en les interaccions entre animals.

Al voltant dels anys cinquanta del segle XX, estudiosos de les ciències socials, entre ells l'antropòleg Edward T. Hall, van aplicar el model que etòlegs com Thomas Henry Huxley o Konrad Lorenz havien proposat per al món animal a l'estudi de la comunicació en els éssers humans.

Marc teòric[modifica]

L'estudi mostrat en aquest article exemplifica la cultura americana estudiada per Hall. Per aquest motiu, és important esmentar que en l'estudi complet Edward Hall explicava que diferents cultures mantenen diferents estàndards d'espai interpersonal. En les cultures llatines, per exemple, aquestes distàncies relatives són més petites, i la gent tendeix a estar més còmoda a prop dels altres. En les cultures nòrdiques és el contrari. Adonar-se i reconèixer aquestes diferències culturals milloren la comprensió intercultural i ajuden a eliminar la incomoditat que la gent pugui sentir si la distància interpersonal és molt gran o molt petita depenent de la cultura amb la qual tracti. Addicionalment, les distàncies personals també depenen de la situació social, el sexe i la preferència individual.

Zones i distàncies[modifica]

Hall identifica els seus quatre radis d'acció (o zones):

  • Espai públic: és en el qual no hi ha cap funció definida dels integrants, són espais socials com els aeroports.
  • Espai habitual: també adopta un caràcter més públic d'accés lliure, no hi ha papers marcats (bar, disc ..)
  • Espai d'interacció: hi ha un paper marcat una cosa clara que s'ha de fer (hospital, classe ...)
  • Espai corporal: activitats de caràcter íntim, només franquejable per individus amb moltíssima confiança.

Hall va dividir el seu estudi de la següent manera:

  • Espai fix: és el marcat per estructures inamovibles, com les barreres dels països.
  • Espai semi-fix: espai al voltant del cos. Varia en funció de les cultures, ja que cada cultura estructura el seu espai físic. Aquest espai pot ser envaït. Si s'utilitza un territori aliè amb una manca de respecte (mirar fixament a algú o ocupar dos seients amb bosses quan hi ha gent de peu) es dóna una violació del terreny.

D'altra banda, Hall notava que la distància social entre la gent, està generalment correlacionada amb la distància física i descrivia quatre diferents tipus de distància. Aquestes distàncies serien subcategories de l'espai personal o informal.

  • Distància íntima: és la distància que hi ha entre 15 i 45 centímetres (6 a 18 polzades). És la més guardada per cada persona. Perquè es doni aquesta proximitat, les persones han de tenir molta confiança i en alguns casos estaran emocionalment units, ja que la comunicació es realitzarà a través de la mirada, el tacte i el so. És la zona dels amics, parelles, família, etc. Dins d'aquesta zona es troba la zona inferior a uns 15 centímetres del cos, l'anomenada zona íntima privada.
  • Distància personal: es dóna entre 46 i 120 cm (1,56-4 peus). Aquestes distàncies es donen a l'oficina, reunions, assemblees, festes, converses amistoses o de treball. Si estirem el braç, arribem a tocar la persona amb la qual estem mantenint la conversa.
  • Distància social: es dóna entre 120 i 360 centímetres (4 - 12 peus). És la distància que ens separa dels estranys. S'utilitza amb les persones amb qui no tenim cap relació amistosa, la gent que no es coneix bé. Per exemple: la dependenta d'un comerç, el paleta, els proveïdors, els nous empleats, etc.
  • Distància pública: es dóna a més de 360 centímetres (12 peus) i no té límit. És la distància idònia per dirigir-se a un grup de persones. El to de veu és alt i aquesta distància és la que s'utilitza en les conferències, col·loquis o xerrades.

Un terme relacionat és propinqüitat, un dels factors definits per Jeremy Bentham per mesurar la quantitat de plaer en un mètode conegut com a felicific calculus.

Vegeu també[modifica]