Piraustins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pyraustinae)
Infotaula d'ésser viuPiraustins
Pyraustinae Modifica el valor a Wikidata

Eurrhypara hortulata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaCrambidae
SubfamíliaPyraustinae Modifica el valor a Wikidata
Meyrick, 1890

Els piraustins (Pyraustinae) és gran subfamília de lepidòpters de la família dels Cràmbids. Actualment inclou més de 1.400 espècies, la majoria tropicals, però algunes es troben en regions temperades, incloses Amèrica del Nord i Europa.

Els Pyraustinae incloïen originalment els Spilomelinae; el grup actual era llavors considerat com una tribu Pyraustini. Encara no s'ha establert completament quins tàxons del Pyraustinae sensu lato pertanyen a Pyraustinae tal com s'entén actualment; per tant, augmenta el nombre d'espècies d'aquesta subfamília (encara que els Spilomelinae són el grup més gran de l'antiga Pyraustinae).

Les opinions dels taxonòmics difereixen quant a la correcta col·locació dels Crambidae; algunes autoritats que els tracten com a subfamília (Crambinae) de la família Pyralidae. Si això es fa, Pyraustinae normalment es tracta com una subfamília separada dins dels Pyralidae.

Els Pyraustinae es caracteritzen per tindre la spinula atrofiada i les vènules en els òrgans timpanals, un estret fornix tympani, una ranura longitudinal amb escates androconals a les tíbies mesotoràciques masculines, un antrum sovint espinós, i un sella (un ganivet dirigit medialament a l'interior del pterogòpode), i un editum amb setae modificades als pterogòpodes masculins.

Moltes espècies tenen larves que s'alimenten de tiges i fruites de plantes, i diverses, principalment del gènere Ostrinia, són plagues agrícoles greus.

Gèneres[modifica]

Alguns Piraloïdeus encara no es col·loquen de forma inequívoca en una tribu particular o fins i tot en família; entre aquests, Tanaobela, per exemple, se sol assignar a les Pyraustinae.

Gèneres antics[modifica]

Enllaços externs[modifica]