Vés al contingut

Pèsol silvestre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pèsol bord)
Infotaula d'ésser viuPèsol silvestre
Lathyrus latifolius Modifica el valor a Wikidata

Pèsol bord (Lathyrus latifolius) a Castelltallat
Estat de conservació
Risc mínim
UICN176573 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuFabeae
GènereLathyrus
EspècieLathyrus latifolius Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El pèsol silvestre o pèsol bord (Lathyrus latifolius)[1] és una espècie de planta amb flors del gènere Lathyrus dins la família de les fabàcies (Fabaceae). És nativa d'Europa i del nord-oest d'Àfrica i introduïda a d'altres continents.[2] Autòctona als Països Catalans, a les Balears només es troba a la Serra de Tramuntana de Mallorca. Es fa servir en jardineria tot i que no fa tanta olor com el pèsol d'olor Lathyrus odoratus, de vegades és considerada una mala herba.

Addicionalment pot rebre els noms de fesol del Toro, fesols bords, guixes bordes, llapissots, pesolera borda, pesolera de camp i veçots.[1]

Descripció[modifica]

Herba enfiladissa robusta glabrescent d'1 a 3 m de llarg. La tija i els pecíols tenen ales el circell està ramificat. Les flors es presenten en raïms de 3 a 15 flors de color rosa les flors fan de 15 a 30 mm. Floreixen de maig a setembre. El fruit és un llegum de 5 a 11 x 0,6 a 1 cm de llarg amb de 10 a 15 llavors.[3] Habita en boscos clars i bardisses, des de 0 a 1500 m d'altitud. Presenta dues varietats: var. latifolius amb folíols lanceolats o linears lanceolats d'1 a 5 cm d'amplada (present també a Mallorca) i var. ensifolius amb folíols de 0,3 a 1 cm d'amplada.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Lathyrus latifolius». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 24 juny 2024].
  2. «Lathyrus latifolius L.» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 24 juny 2024].
  3. Bolòs, Oriol; Vigo, Josep. Flora dels Països Catalans. Ed. Barcino. Barcelona, 1984. ISBN 9788472265974. 

Enllaços externs[modifica]