Ròssec (Aritmètica)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El ròssec, en aritmètica, és el nom col·loquial utilitzat per descriure un recurs mnemotècnic en una operació aritmètica, principalment en l'operació suma. S'usa quan un dígit ha estat transferit d'una columna de dígits a una altra columna de més potència en un algoritme de càlcul.[1] En el següent algoritme escrit de suma, el dígit 1 és el ròssec:

 ₁  <— ròssec
 27
+ 59
----
 86
Explicació
Per escriure la suma dels nombres 27 més 59, ordeno els seus dígits per columnes (desenes i unitats)
Primer sumo la columna de les unitats (7 + 9) i obtinc el nombre 16 (1 desena i 6 unitats).
Escric només 6 sota de la columna d'unitats i ròssec una desena a la columna següent: la columna de les desenes.

En informàtica[modifica | modifica el codi]

En referència a un circuit digital com un sumador, la paraula ròssec és usada de manera similar. En la majoria de les ordinadors, el transport del bit de major potència d'una operació aritmètica (o el desplaçament de l'últim bit, en una operació de desplaçament) és situat en un bit especial, anomenat bit de ròssec, el qual podrà ser usat com a entrada de ròssec en una operació aritmètica de precisió múltiple, o serà usat per al control d'execució d'un programa informàtic.[2]

El ròssec reserva és, a la suma, el senyal que marca el desbordament de la suma de dos nombres que s'afegeix com 1 al valor de la seva esquerra.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. MathWorld. «Carry» (en anglès). [Consulta: 7 d'abril de 2013].
  2. «Intel Architecture Software Developer's Manual, Volume 2: Instruction Set Reference Manual» (PDF). [Consulta: 2007-10-25].