Rúbrica d'avaluació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una rúbrica d'avaluació és un document usat per avaluar de manera complexa processos o resultats educatius[1] com ara un debat, una presentació, una redacció o un projecte escolar. Consisteix en una quadrícula o rúbrica on en un eix es posen els criteris d'avaluació i en l'altre eix els diferents nivells assolits, amb qualificació o sense. Per exemple, en una rúbrica per avaluar l'expressió escrita, un dels ítems pot ser "tenir una ortografia correcta", amb cinc nivells d'assoliment segons el nombre i tipus de faltes. Les rúbriques poden ser emprades pels professors o pels propis estudiants com a mètode d'autoavaluació. Es tracta doncs duna matriu que permet objectivar el procés davaluació dactivitats concretes: la matriu explicita, duna banda, els criteris necessaris per a la realització de la competència i, de laltra, els diferents nivells dassoliment segons els resultats corresponents, concretats en indicadors relacionats específicament amb la tasca davaluació.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Es tracta duna forma que, amb aquest significat, no està recollida en cap font de referència lexicogràfica ni terminològica en català. Sha de considerar un neologisme semàntic perquè representa una ampliació dels significats que el mot rúbrica, procedent del llatí, ja té.

En els manuscrits i en els impresos antics, la rúbrica era la part escrita amb lletres vermelles (letimologia, relacionada amb el mot llatí rubrīcus ‘vermell, explica aquest sentit). Per extensió, és el títol o epígraf de qualsevol dels capítols o de les seccions dun llibre, dun catàleg, etc. En làmbit de la salut, aquest sentit sha especialitzat per a referir-se a lencapçalament destacat tipogràficament que assenyala les diferents entrades dun repertori i que correspon generalment a un símptoma o a una malaltia i inclou els remeis que els guareixen o produeixen. També es designen amb el mateix mot el traç o conjunt de traços que en una signatura acompanyen el nom, i, també certes regles que ensenya la pràctica de les cerimònies de lEsglésia.

El sentit que sha difós en làmbit de lensenyament és probablement una influència de langlès, vehiculat també pel francès i el castellà. En anglès, per exemple, el diccionari Webster inclou la definició: a guide listing specific criteria for grading or scoring academic papers, projects, or tests.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Flash, P. (2009) Grading writing: Recommended grading strategies, 2011
  2. «Què és una rúbrica en l’àmbit de l’ensenyament?». #termedelasetmana. TERMCAT. [Consulta: 18 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]