Ramon Mascort Amigó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon Mascort Amigó
Biografia
Naixement1930 Modifica el valor a Wikidata (93/94 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióemprenedor, empresari, advocat Modifica el valor a Wikidata

Ramon Mascort Amigó és un advocat i empresari espanyol, polifacètic, fundador i president de la Fundació Mascort,[1] i mecenes en iniciatives de conservació del medi ambient.[2]

Ramon Mascort Amigó va néixer a Barcelona, Espanya, l'any 1930 en el si d'una família de profundes arrels torroellenques. Des de finals del segle xviii els Mascort ja vivien a Torroella de Montgrí, quan Agustí Mascort Plana s'hi va instal·lar com a farmacèutic provinent de Palafrugell. Ha estat un gran impulsor en la creació d'empreses turístiques com el Càmping Castell Montgrí i el complex Swift-Jocs a l'Estartit, el Camping Castell Mar a Castelló d'Empúries[1] i altres empreses com Lynx Edicions, una editorial impulsada juntament amb el naturalista Jordi Sargatal i el metge Josep del Hoyo, l'any 1989, amb el propòsit de desenvolupar i publicar l'obra Handbook of the Birds of the World per classificar més de 10.000 ocells que existeixen al món,[3] amb 17 volums, i que constitueix un referent mundial per a l'ornitologia. Actualment s'està editant l'obra. Handbook of the Mammals of the World.

El seu pare, Ramon Mascort Galibern, i el seu oncle, el pintor José M. Mascort Galibern, el van introduir en el món de l'art i el col·leccionisme. Per aquest motiu, l'any 2007, Ramon Mascort Amigó va crear la Fundació Mascort,[1] una entitat privada sense ànim de lucre que treballa entorn a tres pilars: el coneixement i estudi de la història, la comprensió i gaudi de l'art i la defensa i protecció de la natura.[4] Amb aquestes finalitats, la Fundació Mascort organitza exposicions, conferències i edita els catàlegs i estudis historicoartístics tant de les exposicions de la col·lecció Mascort com d'altres temes històrics.

El 24 d'agost del 2014, Ramon Mascort va rebre la Medalla del Montgrí,[5] i el febrer de 2016 va ser nomenat acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi[6] i li van atorgar la Medalla d'or del Gremi d'antiquaris de Catalunya.[7] També va recollir el Premi Fundació Valvi atorgat al Grup Mascort, en reconeixement a la seva trajectòria al camp de la preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic en el marc de les Comarques Gironines.[8]

Premis i reconeixements[modifica]

  • Medalla del Montgrí a Ramon Mascort Amigó: Torroella de Montgrí, agost de 2014.
  • Premi Fundació Valvi al Grup Mascort com a reconeixement a la seva trajectòria al camp de la preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic en el marc de les Comarques Gironines: Girona, juny de 2015.
  • Premi acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi a Ramon Mascort Amigó: Barcelona, febrer de 2016.
  • Medalla d'or del Gremi d'antiquaris de Catalunya a Ramon Mascort Amigó, en reconeixement a la seva tasca durant tants anys en favor del coneixement, conservació, valoració i divulgació del patrimoni artístic i, en especial, de les arts decoratives: Barcelona, febrer de 2016.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Ramon Mascort i els vincles amb Torroella». Diari de Girona. [Consulta: 24 agost 2014].
  2. «Mecenes proteccionisme del medi ambient». La Vanguardia. Arxivat de l'original el 2 d’abril 2015. [Consulta: 24 agost 2014].
  3. Riera, Miquel «“Tot el que es faci per salvar el paisatge em sembla poc”». El Punt Avui, 05-09-2010, pàg. 6.
  4. «Fulletí Museus i Col·leccions del Baix Empordà». Consell Comarcal del Baix Empordà. Arxivat de l'original el 2016-08-20. [Consulta: 21 desembre 2016].
  5. «Medalla del Montgrí 2014». Diari El Punt Avui. [Consulta: 24 agost 2014].
  6. «REIAL ACADÈMIA CATALANA DE BELLES ARTS DE SANT JORDI». Arxivat de l'original el 2019-07-15. [Consulta: 15 juliol 2019].
  7. redacció. «Ramon Mascort, acadèmic d'honor de Belles Arts - 14 febrer 2016». [Consulta: 15 juliol 2019].
  8. Girona, Diari de. «Enric Mirambell rep amb "sorpresa i satisfacció" el premi Joan Saqués». [Consulta: 15 juliol 2019].

Enllaços externs[modifica]