Rasós de Trobar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreRasós de Trobar
Tipusgrammar book (en) Tradueix modifica
Fitxa
AutorRamon Vidal de Besalú modifica
Dades i xifres
Temapoesia trobadoresca modifica
Gènereassaig modifica

Las Rasós de trobar és l'obra cabdal del trobador Ramon Vidal de Besalú (Principat de Catalunya, segle XIII). És un tractat de gramàtica en prosa que té dues versions, la breu intitulada Regles, i l'extensa, Las Rasós de Trobar. El propòsit d'aquest llibre és d'ensenyar, gramaticalment, la correcta manera de compondre versos prenent com a norma els grans trobadors. És la primera gramàtica neollatina de la qual es té notícia i fou escrita en la primera part del segle XIII.

Aquest tractat sorgeix davant la necessitat dels trobadors catalans d'aprendre amb més rigor, i amb més mètode, les regles per escriure amb correcció i propietat la "parladura dreta" de la poesia trobadoresca, ja que els catalanismes comencen a apuntar i inundar el llenguatge dels trobadors catalans (un exemple clar el trobem en l'obra del darrer trobador català Cerverí de Girona que va viure en temps de Jaume I).

En l'època en què Ramon Vidal de Besalú escriu Las Rasós de Trobar, la divergència idiomàtica occitanocatalana era patent i sovint els altres trobadors retreien als catalans els errors fonètics en què incorrien en les seves rimes i les faltes en l'ús de les desinències de la declinació. Ramon Vidal de Besalú escriu, doncs, per a aquells que pretenen ésser trobadors i manejar la depurada i arbitrària llengua literària amb la major perfecció.

Ramon Vidal de Besalú afirma que ell ha estat el primer a escriure un tractat de poètica en llengua vulgar:

"Aquell saber de trobar non fon anc mais ni ajostat tan ben en un sol luec, mais quie cascun n'anc en son cor, segon que fon prims ni entendenz" (Aquest saber de trobar mai no fou posat ni reunit tan bé en un sol lloc, sinó que cadascú el tingué dintre del seu cor, segons fou subtil i entès).

És, doncs, Ramon Vidal l'autor de la primera gramàtica en una llengua romanç, encara que redactada amb intencions purament poètiques. En alguns manuscrits de Las Rasós apareix una brevíssima Doctrina de compondre dictats, que encara que no és obra del mateix autor, complementa bé el seu tractat gramatical.

Las Rasós o Regles de trobar varen ser d'una manera prou servil, metrificades en noves rimades per un italià, Terramagnino de Pisa.

Vegeu texts en català sobre Rasós de Trobar a Viquitexts, la biblioteca lliure.