Rawson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Rawson (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaRawson
Imatge

Localització
Map
 43° 18′ S, 65° 06′ O / 43.3°S,65.1°O / -43.3; -65.1
EstatArgentina
ProvínciaChubut
DepartamentRawson Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població31.787 (2013) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud4 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1865 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalU9103 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0280 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrawson.gov.ar Modifica el valor a Wikidata

Rawson - Trerawson en gal·lès de la Patagònia - és una ciutat al sud-est de l'Argentina, capital de la província de Chubut. És la capital provincial de menor població del país.[1] Els gal·lesos van denominar la nova colònia al costat del riu Trerawson, en gal·lès: «Poble de Rawson», en reconeixement al llavors ministre de l'Interior de l'Argentina, que havia facilitat les tramitacions oficials que els van permetre instal·lar-se en aquesta regió patagona.

La ciutat és a la Vall inferior del riu Chubut, a 7 km de la desembocadura del riu amb l'oceà Atlàntic. En aquest lloc es troba Puerto Rawson, d'activitat netament pesquera, on cal destacar la "Flota groga", de vaixells que pesquen majorment lluços i llagostins. A més, a un quilòmetre del port es troba Playa Unión, balneari sobre mar oberta que rep a milers de turistes cada estiu.[2][3]

Algunes activitats primàries són el cultiu de cirera amb plantacions importants dins de l'eix municipal i quotes d'exportació a l'exterior, i pedreres d'àrids (sorra i còdols) utilitzats per la indústria de la construcció zonal. L'activitat industrial resideix principalment en el processament de productes de la pesca, amb diverses plantes de filetejat i presència de peix i llagostí. En un rang menor, hi ha indústria metalmecànica lleugera i de construcció.

Referències[modifica]

  1. Interpatagonia. «Rawson: Introducció» (en castellà). [Consulta: 25 febrer 2012].
  2. Welcome Argentina. «Rawson» (en castellà). [Consulta: 25 febrer 2012].
  3. Ministeri de Comerç Exterior, Turisme i Inversions - Província del Chubut. «DESTINOS - Rawson/Playa Unión» (en castellà). Arxivat de l'original el 2011-09-02. [Consulta: 25 febrer 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rawson