Vés al contingut

Recte: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: hy:Ուղիղ աղիք
Línia 40: Línia 40:
Quan el recte està ple, la pressió intrarectal empeny a les parets del [[canal anal]], el recte s'escurça i les ones [[peristaltisme|peristàltiques]] propulsen la femta cap a l'[[anus]]. Els esfínters intern i extern s'obren pels músculs del sòl pèlvic, permetent la sortida dels excrements a l'exterior.
Quan el recte està ple, la pressió intrarectal empeny a les parets del [[canal anal]], el recte s'escurça i les ones [[peristaltisme|peristàltiques]] propulsen la femta cap a l'[[anus]]. Els esfínters intern i extern s'obren pels músculs del sòl pèlvic, permetent la sortida dels excrements a l'exterior.


[[Categoria:Aparell digestiu]]
[[Categoria:Aparell digestiu]]abupollas de mierda



[[af:Rektum]]
[[af:Rektum]]

Revisió del 13:13, 18 abr 2010

Infotaula anatomiaRecte
Anatomia de l'anus i del recte.
Aspecte posterior del recte resultant de retirar la part inferior el sacre i el còccix.
Detalls
LlatíRectum
Part deintestí gros Modifica el valor a Wikidata
Artèria rectal superior(2/3 superiors)
Artèria rectal mitja(1/3 inferior)
Venes rectals superiorszbr>Venes rectals mitges
Nòduls limfàtics mesentèrics inferiors
Nòduls limfàtics pararectals
Nòduls limfàtics ilíacs interns
InnervacióNervis anals inferiors
Ganglis mesentèrics inferiors
Identificadors
MeSH[1]
TAA05.7.04.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 14544 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1183
EB Onlinescience/rectum Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

El recte és l'últim tram del tub digestiu, situat immediatament després del colon sigmoide. El recte rep els materials de deixalla que queden després de tot el procés de la digestió dels aliments, constituint la femta. El recte és la part final de el intestí gros i té una longitud de 15 cm, i d'aquí la femta surt del cos a través de l'anus.

Histologia

La histologia del recte és similar a la del colon, tret que presenta criptes de Lieberkühn més profundes però que es presenten en menor quantitat.

Les columnes de Morgagni són plecs longitudinals de la mucosa, que s'uneixen entre si per a formar les vàlvules anals, que ajuden a l'anus a donar sustentació a la columna d'excrement.

L'epiteli presenta una transició, des d'un epiteli prismàtic a un epiteli pluriestratificat no cornificat. Després l'epiteli es queratinitza. La làmina pròpia alberga glàndules anals a nivell de la unió anorectal i glàndules circumanals a nivell de l'extrem distal del conducte anal. La capa muscular de la mucosa té una constitució proptotípica.

La submucosa alberga el plexe venós hemorroïdal intern i extern.

L'esfínter anal intern correspon a un engruiximent de la capa circular interna de la capa muscular, pel que està conformada per múscul llis. L'esfínter anal extern està format per músculs del sòl de la pelvis, i correspon a múscul esquelètic voluntari.

Fisiologia

El recte és un dels òrgans més importants en la defecació humana. L'ampolla rectal serveix com emmagatzematge temporal de la femta, pel fet que les parets rectals es distenen quan s'acumulen els excrements en el seu interior. Els receptors d'estirament del sistema nerviós vegetatiu, situat en les parets rectals, estimulen el desig defecatori. Si no es culmina la defecació, s'inhibeix el reflex defecatori, i la femta segueixen acumulant-se i continua l'absorció d'aigua pel recte, el que provoca un enduriment de la femta i un restrenyiment.

Quan el recte està ple, la pressió intrarectal empeny a les parets del canal anal, el recte s'escurça i les ones peristàltiques propulsen la femta cap a l'anus. Els esfínters intern i extern s'obren pels músculs del sòl pèlvic, permetent la sortida dels excrements a l'exterior. abupollas de mierda