Reial Decret

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Reial decret legislatiu)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En el sistema jurídic espanyol, un Reial Decret és una norma jurídica amb rang de reglament, que demana del poder executiu en virtut de les competències atribuïdes per la Constitució. Està situada, quant a rang, immediatament després de les normes amb rang de llei i abans de l'Ordre Ministerial.

Es diferencia de la llei en el fet que el Reial Decret emana del poder executiu i no del legislatiu. La seva diferència amb la segona és que el Reial Decret precisa l'aprovació del President del Govern o de l'acord el Consell de Ministres, mentre que l'ordre ministerial pot aprovar-se per part d'un sol ministeri.

Tant els Reials Decrets com les Ordres Ministerials integren la potestat reglamentària de l'Administració pública. Els reglaments, en virtut del principi de jerarquia normativa, no poden contradir allò disposat a les lleis, i la Constitució prohibeix que regulin un conjunt de matèries reservades a les lleis.

Reial Decret Llei[modifica | modifica el codi]

El Reial Decret Llei és una norma jurídica amb rang de llei, pròpia de països amb monarquia parlamentària, que emana del poder executiu i és dictada en cas d'extraordinària i urgent necessitat. Aquesta s'ha de ratificar pel poder legislatiu en un termini breu de temps. Existeix també en altres països, i fins i tot en algunes Comunitats Autònomes espanyoles, entre elles Catalunya i el País valencià, on s'anomena Decret llei.

Enllaços Externs[modifica | modifica el codi]