Reichstag

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Reichstag (parlament alemany))
Per a altres significats, vegeu «Reichstag (edifici)».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Reichstag
L'edifici del Reichstag

El Reichstag (Àudio ? i  escolteu-ne la pronunciació en alemany) era el nom de l'assemblea parlamentària o Parlament de l'Imperi Alemany i la República de Weimar, entre 1849 i el final de la Segona Guerra Mundial. El seu successor a la República Federal Alemanya d'avui en dia s'anomena Bundestag o Dieta Federal, actualment situat en l'antic edifici del Reichstag, a la capital del país, Berlín.

Etimologia[modifica]

El terme Reichstag (Dieta Imperial) és una composició alemanya de Reich (Imperi) i Tag (que en aquest cas no significa 'dia', sinó que és una derivació del verb tagen, que significa assemblea per al debat, i generalment es tradueix per 'Dieta'). El terme era una traducció directa del llatí, curia imperialis. Encara avui, a Alemanya, el parlament de cadascun dels estats federats (Länder) continua anomenant-se Landtag.

Imperi Alemany[modifica]

Amb la dissolució de la Confederació Alemanya el 1866 i la fundació de l'imperi Alemany (Deutsches Reich) el 1871, el Reichstag es va establir com el parlament alemany a Berlín i l'edifici actual de l'arquitecte Paul Wallot va ser edificat. Els membres del Reichstag van ser escollits per sufragi directe i igual per la població femenina. El Reichstag no va participar en l'elecció del Canceller fins a les reformes d'octubre de 1918.

República de Weimar[modifica]

Després de la Revolució de 1918 i l'establiment de la Constitució de Weimar, les dones van obtenir el dret de vot i ser elegides, i el parlament va tenir el dret de retirar la confiança per forçar al Canceller o qualsevol altre membre del govern a retirar-se.

Tercer Reich[modifica]

El 23 de març de 1933, un mes després de l'Incendi del Reichstag el parlament va cedir els seus poders al Govern Federal del Canceller Adolf Hitler aprovant la Llei de capacitació. A partir de llavors rarament es va reunir; la darrera ocasió va ser el 26 d'abril de 1942.

Galeria[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Reichstag