Canceller

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de càrrec políticCanceller
Modifica les dades a Wikidata

El canceller (del llatí: cancellarius) és un títol oficial utilitzat a diverses nacions i en diverses etapes de la història occidental des de l'Antiga Roma. Amb el temps, els cancellers han tingut diverses i variades tasques i el títol ha estat utilitzat per funcionaris amb rangs diversos. Els cancellers originals romans (cancellarii) eren els porters o uixers de les corts que s'asseien en els cancelli, un entramat que separava al jutge i el consell de l'audiència. En l'actualitat, el títol és emprat sovint pels alts funcionaris d'un estat, ministres o primers ministres. A Sud-amèrica, però, el títol sovint s'utilitza només per referir-se als ministres d'afers estrangers.

Canceller és un càrrec d'alta importància, que segons la regió o el país pren diferent significat.

Màxim dirigent de Govern[modifica]

Canceller també és el títol que es dóna al Màxim dirigent de Govern, elegit per la cambra baixa (Bundestag) per majoria dels seus membres a un règim parlamentari, com a Alemanya i Àustria.

Ministre[modifica]

Ministre d'Afers Exteriors[modifica]

A alguns països de Sud-amèrica i d'Amèrica Central, s'hi acostuma a denominar "Canceller" al Ministre o Secretari d'Afers Exteriors o de Relacions Exteriors.

Canceller del Échiquier[modifica]

El Canceller del Échiquier (Chancellor of the Exchequer) és un ministre del govern britànic, amb un paper similar al d'un ministre d'economia a d'altres pasos. L'actual canceller és Alistair Darling.

Lord Chancellor[modifica]

El Senyor Canceller (Lord Chancellor) és un ministre amb un paper judicial, amb responsibilitat quant a les funcions de tribunals. Abans de 2006 era també president de la Cambra dels Lords.

A la Corona d'Aragó[modifica]

El canceller era la figura principal i representativa de la Cancelleria Reial, l'organisme administratiu-cultural de normalització lingüística als documents, de la Corona d'Aragó.

Vegeu també[modifica]

Vegeu Canceller en el Viccionari, el diccionari lliure.