Vés al contingut

Rellotge d'anell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rellotge anular)
Rellotge anular mostrant l'espot lluminós en el seu interior. L'escala anual pot ajustar segons els mesos

El rellotge d'anell o rellotge anular és un tipus de rellotge de sol fonamentat en la mesura del temps per l'evolució de la alçada del sol.[1] Es tracta d'un rellotge solar portàtil per la seva reduïda grandària, té forma externa de anell amb una petita argolla que permet ser suspès i orientar directament al sol. Va ser un instrument molt popular en els segles XVII i XVIII sent elaborat per molts constructors d'instruments científics.[2] L'escala horària d'aquest rellotge és al intradós l'anell que en orientar al sol un petit orifici permet il·luminar un diminut punt lluminós sobre aquesta escala, indicant l'hora. L'escala és ajustable segons el dia de l'any en què es realitzi la mesura. Aquest tipus de rellotge es dissenya per a una latitud donada i per tant no pot ser vàlid seva lectura en qualsevol altra part. És per aquesta raó per la qual existeixen variants més sofisticades que, fonamentant-se en una esfera armil·lar permet ajustar també la latitud, són els anomenats anells universals.

Història

[modifica]

Va ser l'astrònom Bonetus de Latis un dels primers a descriure el funcionament d'aquest rellotge amb hores temporàries.[3] El rellotge descrit té forma d'anell amb orifici i escala en el seu interior. Es Descriu com un instrument capaç de mesurar les hores itàliques, babilòniques o altres astronòmiques com pot ser la ubicació dels planetes a les cases, els ascendents, els astres regents, etc. L'escrit és dedicat al Papa Alexandre VI.

Concepte

[modifica]
El rellotge anular s'inscriu dins de la categoria dels rellotges solars d'altura. És a dir aquells que necessiten orientar-se al sol i mesurar el temps amb la sola indicació de la seva alçada sobre l'horitzó. Conegut el dia de l'any en què es realitza la mesura, és a dir, conegut el valor de la declinació solar i coneguda la latitud en què es realitza la mesura, és possible establir una relació directa entre altura del sol sobre l'horitzó i la hora solar en aquest instant. En practicar en un anell un orifici i orientar al sol es produeix un punt lluminós en la seva superfície interior, aquest punt lluminós és un indicador de l'altura solar si es dissenya una escala apropiada en el seu interior. Depenent de la disposició de l'escala hi ha dos tipus de rellotges anulars, aquells que amb un orifici fix mostren una escala d'hores depenent de l'època de l'any i els que desplacen l'orifici al llarg del perímetre ajustant l'altura. En ambdós casos cal ajustar el rellotge al dia de l'any en què es produeix la mesura.

Característiques

[modifica]

Aquest tipus d'instruments es construeix en metall (generalment llautó) amb un diàmetre que pot anar des dels 10 cm fins als 15 cm. L'amplada no sol passar dels dos a tres centímetres. Les seves reduïdes dimensions no els converteixen en instruments de mesura de temps necessaris. Posseeixen una argolla de mida petita a la part superior per tal de ser suspès i orientar-se al sol. L'orientació és una operació senzilla i es produeix quan en ser suspès i girar sobre el seu argolla l'intradós de l'anell es troba completament en ombra, és precisament en aquest instant quan el punt lluminós indica l'altura. En l'actualitat és freqüent trobar exemplars d'aquest rellotge solar en els museus de la ciència.

Rellotge d'anell universal

[modifica]

El rellotge d'anell universal, és un rellotge d'anell que permet la lectura del temps mitjançant ajustos simultanis a la latitud (posició) i la declinació solar (dia de l'any).[4] La disposició recorda molt a la esfera armil·lar i es compon de dos bastidors circulars ortogonals d'entre sis a nou centímetres de diàmetre. Alguns models permeten que aquests dos anells es puguin plegar proporcionant al rellot una major capacitat portable. El rellotge té una argolla a la part superior que permet suspendre i orientar-se al sol. En aquest moment una escala amb orifici proporciona un espot lluminós sobre l'escala horària.

Característiques

[modifica]

El rellotge té dos bastidors circulars de manera que la suspensió del conjunt es pot ajustar primer a la latitud d'observació. La col·locació del rellotge suspès el converteix en un rellotge equatorial. La segona escala de declinacions solars està situada en l'eix de l'esfera que forma el rellotge. Se sol ajustar de manera que l'orifici es desplaça del centre a una part proporcional a la declinació.

Referències

[modifica]
  1. Jacques Ozanam, Jean Etienne Montucla, Charles Hutton, (1814), Récréations in mathematics and natural philosophy , Volum III, Londres, problema XXXI, pàg. 271-2883
  2. Margaret Gatty, (1872), The Book of Sun-Dials , Ed reimpresa el 2000 de la Ed. Cambdrige University Press, pàg. XXI
  3. Drecker, Joseph. Der Theorie der Sonnenuhren (en alemany). Primera, 1925. 
  4. Kathleen Higgins MABSc, (1953), «The classification of sundials», Annals of Science, Vol 9, Nº 4, doi: 10.1080/00033795300200263, pàgines 342-358

Vegeu també

[modifica]