René Julien Hardouin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRené Julien Hardouin
Biografia
Naixement28 gener 1739 Modifica el valor a Wikidata
Bouin (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 novembre 1793 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Bouin (França) Modifica el valor a Wikidata
Alcalde de Bouin
1790 – Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócirurgià, contrarevolucionari, polític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteRevolta de La Vendée Modifica el valor a Wikidata

René Julien Hardouin, batejat a Bouin el 28 de gener de 1739, on va morir el 2 de novembre de 1793,[1] va ser un líder de la Vendée durant la Revolució Francesa.

Biografia[modifica]

René Julien Hardouïn era fill de Julien Hardouïn i Louise Marie Benard.

Mestre cirurgià a Bouin a Vendée el 1763. Sembla que al principi simpatitzava amb les idees de la Revolució, i durant les Batalles de La Vendée va tractar els ferits republicans.

Lucas de La Championnière, en les seves:

« "Mémoires sur la guerre de Vendée" parla de "Hardouin, un cirurgià militar portat per Charette a Machecoul, a qui aquest va posar al capdavant de l'hospital i que va cuidar perfectament els ferits i els malalts d'ambdós. campaments... l'hospital està sobrecarregat de ferits d'ambdues bandes, però aquí de nou cal dir que d'una banda com de l'altra sovint s'acaben.El cirurgià Hardouin, presoner republicà de Charette, dirigeix l'hospital..." »

Va ser el primer alcalde de Bouin el 1790. Sembla que va canviar d'opinió política, ja que va ser el líder de l'aixecament de Vendée a Bouin el març de 1793. Va ser nomenat cap de la parròquia per Charette. François Pajot el va succeir.

Es va casar, el 25 de juny de 1763, amb Marie-Cécile Haumont, filla del cirurgià Bouin Laurent Dupont-Haumont, que va publicar al Journal of Medicine, Surgery and Pharmacy, el 1761, un article sobre paracentesi, després un procediment experimental, de Cécile Bethus.

Referències[modifica]

  1. Relevé généalogique [archive] sur Geneanet

Bibliografia[modifica]

  • Docteur Pelletier, Un médecin commandant de paroisse en 1793 : René-Julien Hardouin : médecin de Bouin (Vendée) (1737-1793).
  • Hervé Coutau-Bégarie, Charles Doré Graslin, Histoire militaire des guerres de Vendée, 2013.
  • Lionel Dumarchet, François-Athanase Charette de la Contrie, 2013.