Ria de Huelva

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Vora de la Ria de Huelva al paratg anomenat Punta del Sebo. A l'esquerra, la central tèrmica Cristóbal Colón.
La ria al seu pas per Punta Umbría.

La ria de Huelva, Ría de Huelva, és un estuari que es troba al sud de la província de Huelva, se extiende entre les localits de Huelva, Punta Umbría i Palos de la Frontera (Espanya), està formada per la confluència dels rius Odiel i Tinto i rep els aportaments diaris de l'oceà Atlàntic.

A les seves vores es troba la ciutat de Huelva, el Monestir de La Rábida de Palos de la Frontera, Punta Umbría, el Port de Huelva i el Pol Químic. Dins té les illes d'Enmedio, Saltés, del Burro, Bacuta, de la Liebre (catalogades per la Junta d'Andalusia com Reserves integrals) que conformen el Paratge Natural de Marismas del Odiel[1] i els diferents esteros de la zona. D'omportància arqueològica va ser la troballa a la dècada de 1920 en les seves aigüe de l'anomenat "Dipòsit de la ria de Huelva" datat del 1000 aC,[2] amb diferents objectes de l'edat del bronze o en la dècada de 1970 de figuretes que representaven les divinitats síries Reshef i Anath.[3]

Pel fort impacte ambiental de les empreses del Pol de Promoció i Desenvolupament, diverses entitats demanen la retirada d'aquestes empreses.[4]

Referències[modifica]

  1. Junta de Andalucía. «Ley 12/1984, de 19 de octubre, de declaración de las Marismas del Odiel com Paratge Natural i de l'illa d'Enmedio i la Maresma del Burro com Reserves Integrals.», 1984. [Consulta: 14 agost 2008].
  2. Arte e historia.. «Depósito de la ría.». Arxivat de l'original el 2010-03-27. [Consulta: 29 juny 2015].
  3. Ocenidas.. «Restos arqueológicos sumergidos en la Ría de Huelva, tal vez.», 2005. Arxivat de l'original el 2007-07-16. [Consulta: consultat el 13 agost 2008].
  4. Error en el títol o la url.Agencia EFE., Mesa de la Ría pide a Castillo que diga "qué plan tiene para el cese de vertidos, su retirada y recuperación". «». [Consulta: consultat el 13 agost 2008].