Ricardo de la Torriente y Torriente

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRicardo de la Torriente y Torriente
Biografia
Naixement8 gener 1869 Modifica el valor a Wikidata
Matanzas (Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 setembre 1934 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Cotorro (Cuba) Modifica el valor a Wikidata

Ricardo de la Torriente y Torriente (Matanzas, 8 de gener de 1869 - Cotorro, 28 de setembre de 1934) fou un dibuixant i caricaturista, creador del personatge Liborio que, des de l'any 1900, va entreveure ja l'imperialisme ianqui com el principal enemic de Cuba.

Va fer els seus estudis a Espanya i França i va començar a donar-se a conèixer a L'Album, diari que es publicava a Matanzas sota la direcció d'Heredia. Va cimentar la seva fama a El Figaro de l'Habana, on va publicar nombroses i espurnejants caricatures i del qual va ser director.[1] Quan l'última guerra de Cuba va emigrar a Nova York, on també es va donar a conèixer avantatjosament i va romandre cinc anys, col·laborant, entre altres diaris, al Journal, Herald i World.

Tornat a l'Habana el 1900, va ser nomenat professor de l'Escola Nacional de Pintura i Escultura,[1] i va fundar La Política Còmica, revista en què va crear el personatge de Liborio, representació popular i humorística del poble cubà. Artista estudiós i fecund, Torriente manejava amb mestria el llapis i l'oli i era intencionat caricaturista; però destacava, especialment, en els retrats al llapis, notables per la correcció, figura i semblança.

Altres labors[modifica]

Va fer incursions en el camp de la política activa de la seva època, ocupant un escó a la Cambra de Representants en dos períodes consecutius, als anys 1923 i 1928. Va ser membre fundador de l'Acadèmia Nacional d'Arts i Lletres, i membre corresponent de la Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Ricardo de la Torriente» (en castellà). Diccionario de Artistas Plásticos de Cuba de Antonio Rodríguez Morey. galeria cubarte, 2006. Arxivat de l'original el 28 d’agost 2021. [Consulta: 14 març 2022].

Bibliografia[modifica]