Ronda de Doha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Ronda de Doha, de l'Organització Mundial del Comerç, és una gran negociació iniciada per liberalitzar el comerç mundial. El seu objectiu apunta a completar un tema que havia quedat pendent d'un gran cicle anterior, anomenat Ronda de l'Uruguai: el comerç agrícola.

En aquesta etapa, els països en desenvolupament tracten d'obtenir un accés lliure d'obstacles per a les seves produccions agrícoles en els mercats dels països centrals. Això significa que les grans potències hauran d'eliminar o reduir, en forma significativa, la protecció que donen a la seva agricultura per la via de subsidis directes als agricultors o de subsidis a les exportacions.

El Grup dels 20 va néixer a Cancun com una necessitat dels països agrícoles d'aconseguir la llibertat comercial de béns alimentaris. A Doha es va establir un temps límit per eliminar totalment els subsidis a les exportacions agràries: aquesta data és el 2013.

També es va defensar una forta reducció efectiva dels subsidis interns, «proporcional» a les concessions sobre el comerç de béns industrials que han de fer els països en desenvolupament.

Aquestes negociacions fins ara han fracassat.