Rostislav Boiko

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRostislav Boiko
Biografia
Naixement1r agost 1931 Modifica el valor a Wikidata
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort2002 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAleksandr Svéixnikov. Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 4581329a-177f-45c3-96be-76bc248c0d62 Lieder.net: 3527 Modifica el valor a Wikidata

Rostislav Boiko (Sant Petersburg, 1 d'agost de 1931 - Moscou, 2002), nom complet amb patronímic Rostislav Grigórievitx Boiko, rus: Ростисла́в Григо́рьевич Бо́йко, fou un compositor soviètic i rus.[1][2][3]

Boiko va créixer a Leningrad, però va rebre la major part de la seva formació musical a Moscou. El camí creatiu va començar amb l'escola al cor de capella de Leningrad (actual capella Glinka). A Moscou va assistir a l'Acadèmia Coral, on tingué com a professor Aleksandr Svéixnikov. Més tard va començar a estudiar música al Conservatori de Moscou, on va estudiar composició amb Aram Khatxaturian (fins al 1957).

Després d'acabar els seus estudis, Boiko va treballar com a compositor. Una de les seves primeres obres, romances sobre textos del poeta armeni Avetik Issahakian, fou interpretada per Nicolai Ghiaurov. Va realitzar diversos viatges a zones remotes de la Unió Soviètica, per estudiar-hi el folklore local. Artistes de renom com Ievgueni Svetlànov defensaren la seva música i l'enregistraren en disc.

El 1977 Boiko va ser nomenat Artista del Poble de la RSFSR,[4]i el 1982 va rebre el Premi Estatal de la RSFSR.[5]

Estil[modifica]

Boiko fou principalment un compositor vocal. Va dominar com utilitzar la veu humana i es va fer conegut a l'URSS per les seves cançons i cors, que sovint manllevava de textos d'Aleksandr Puixkin, Serguei Iessenin i Mikhaïl Issakovski molt coneguts a Rússia (especialment per a Katiuixa). Només més tard va recórrer cada cop més a la música instrumental, tot i que aquesta es caracteritza per un to extremadament vocal. L'obra de Boiko es caracteritza per una referència massiva a la música popular russa.[6] El seu llenguatge musical és extremadament conservador, i està clarament influenciat per l'estètica propagandística del realisme soviètic. En moltes obres, Boiko també va tractar temes patriòtics com la Segona Guerra Mundial, que sovint donava lloc a la glorificació dels soldats de l'Exèrcit Roig (per exemple a la 3a Simfonia[2]). Fins a cert punt, es poden trobar paral·lelismes amb la música de Gueorgui Svirídov.

Referències[modifica]

  1. (rus) Biografia a kino.teatr.ru
  2. 2,0 2,1 (castellà) Biografiaa historiadelasinfonia.es
  3. (rus) Biografia a dic.academic.ru
  4. (rus) Biografia a orfey.club
  5. (rus) Biografia[Enllaç no actiu]a enc.permculture.ru
  6. (rus) Историко-эстетический анализ

Enllaços externs[modifica]