Ruleta russa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Ruleta rusa (disc)».
Infotaula jocRuleta russa
Tipusjoc Modifica el valor a Wikidata

La ruleta russa és un joc macabre en el qual el participant es dispara al cap amb un revòlver que només duu una bala en el tambor.[1] D'aquesta manera les possibilitats de disparar-se del jugador són d'una entre el nombre de bales que té el revòlver. Així si un revòlver té habitualment sis recambres, les possibilitats de disparar-se a la primera jugada és d'una entre sis, o sigui d'un 16,67% en la primera jugada.[2] Aquest joc pot ser jugat amb més participants, sigui apostant o per un altre motiu adient.

Origen[modifica]

Segons Andrew Clarke, el primer rastre de la ruleta russa es pot trobar al conte "El fatalista", que va ser escrit l'any 1840 i formava part de la col·lecció Un heroi del nostre temps de Mikhail Lermontov, poeta i escriptor rus.[3] A la història, que se situa en un poble cosac, el protagonista, Grigori Alexandrovich Pechorin, afirma que no hi ha predestinació i proposa una aposta per demostrar-ho, posant una vintena de peces d'or sobre una taula. Un tinent dels dracs del tsar, Vulič, un home d'orígens serbis amb passió pels jocs d'atzar, accepta el repte i a l'atzar agafa una de les diverses pistoles de diversos calibres de l'ungla, la treu i aboca pólvora a la palma de la ma. Ningú sap si la pistola està carregada o no. "Senyors! Qui pagarà 20 peces d'or per mi?", pregunta Vulič, posant-se el morro de la pistola al front. Aleshores li demana a en Grigory que llenci una carta a l'aire, i quan la carta aterra, apreta el gallet. L'arma no dispara, però quan Vulič torna a armar la pistola i l'apunta a una tapa de servei que penja sobre la finestra, sona un tret i el fum omple l'habitació.[4]

Referències[modifica]

  1. «ruleta russa». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 19 març 2023].
  2. Marcillo Morla, Fabrizio «Toma de decisiones». Presentación - Administración Recursos Humanos - | Escuela Superior Politécnica del Litoral, 18-01-2010.
  3. Lermontov, Mikhail. A Hero of Our Time (en anglès). Penguin, 2009-05-26, p. xxi. ISBN 978-1-101-05721-6. 
  4. kittylevin. «The Fatalist. Mikhail Lermontov. English Translation.». kittylevin.livejournal.com, 18-10-2017. [Consulta: 19 març 2023].