SOC (Sentit de coherència)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Sentit de Coherència (SOC): és una orientació global que expressa fins a quin punt es té sensació de seguretat respecte els estímuls provinents del nostre entorn, fent-los predictibles i manejables; que els recursos per afrontar aquests estímuls estan disponibles i que aquestes demandes de són reptes que es mereixen dedicar-li l’energia i el compromís invertit.[1]

És un dels conceptes clau de la teoria o model salutogènic (Aaron Antonovsky,1923 – 1994) juntament amb els Recursos Generals de Resistència (RGR) que precisament són els prerequisits pel SOC.

El SOC està compost de tres dimensions, que són la comprensibilitat, la manejabilitat i la significativitat. Tenir un SOC fort permet a les persones veure la vida com quelcom coherent, comprensible, manejable i significatiu, donant una confiança i seguretat interns per identificar recursos dins de un mateix i en el seu entorn immediat, una habilitat per fer servir i tornar a fer servir aquest recursos de forma promotora de salut.[1]

el Soc és mesurable, hi han uns qüestionaris per fer-ho, entre els quals destaquen els SOC-13 i el SOC-29, on els números indiquen el numero d'ítems per valorar les tres dimensions.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Bengt Lindström; Monica Eriksson. GUIA DEL AUTOESTOPISTA SALUTOGENICO (en castellano). 1ª ed., 1ª imp.(28/03/2011). Girona: Documenta Universitaria, 28/03/2011, p. 94. ISBN 8499841023.