Saga dels Fóstbrœðra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSaga dels Fóstbrœðra
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguanorrè Modifica el valor a Wikidata
Publicaciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gèneresaga Modifica el valor a Wikidata

La saga dels Fóstbrœðra [a] (Saga dels germans de sang) és una de les sagues islandeses. Relata les vicissituds dels germans de sang Torgeirr i Tormódr a la primeria del segle xi a Islàndia i altres indrets. La versió que conté Hauksbók de Haukr Erlendsson és més curta que altres que n'han sobreviscut, però és molt més concisa.[1] S'especula que la saga s'escrigué entre 1230 i 1270.[2]

Trama[modifica]

Torgeirr és un poderós i valent guerrer, capaç de matar per una ximpleria o per diversió. Tormóðr també és un guerrer, i alhora poeta i doner. La saga enclou poemes de la seua autoria, entre aquests un de dedicat al seu amic.

L'existència de diferents versions ha afavorit una certa controvèrsia sobre la versió canònica; les crítiques s'han centrat en "clàusules" que no concorden amb l'estil general de l'obra.

Notes[modifica]

  1. El plural de fóstbróðir es fóstbrœðr, islandés modern fóstbræður. Fóstbrœðra és la forma corresponent del genitiu plural.

Referències[modifica]

  1. Margaret Clunies Ross, The Cambridge Introduction to the Old Norse-Icelandic Saga, Cambridge University Press, 2010, ISBN 1139492640 p. 68.
  2. Else Mundal, Dating the Sagas: Reviews and Revisions, Museum Tusculanum Press, 2013, ISBN 8763538997 p. 6.

Bibliografia[modifica]

  • Björn K. Þórólfsson and Guðni Jónsson (Eds.). Íslenzk fornrit VI - Vestfirðinga sögur. Reykjavík: Hið íslenzka fornritafélag, 1943. No ISBN. 
  • Jónas Kristjánsson. Um Fóstbræðrasögu. Reykjavík: Stofnun Árna Magnússonar, 1972. No ISBN. 
  • The Saga of the Sworn Brothers. Translated by Martin S. Regal. In: Vaig veureðar Hreinsson (General Editor): The Completi Sagues of Icelanders including 49 Tales. Reykjavík: Leifur Eiríksson Publishing, 1997. Volume II, pàg. 329-402. ISBN 9979-9293-2-4.

Enllaços externs[modifica]