Sam Franko

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSam Franko

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 gener 1857 Modifica el valor a Wikidata
Mort6 maig 1937 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Activitat
Camp de treballInterpretació amb violí i direcció d'orquestra Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector d'orquestra, violinista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
GermansNahan Franko Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 975d62dc-73ef-466f-934d-936c11eff073 Discogs: 1185444 IMSLP: Category:Franko,_Sam Modifica el valor a Wikidata

Sam Franko (20 de gener de 1857 - 6 de maig de 1937) va ser un violinista i director d'orquestra estatunidenc nascut a Nova Orleans (Louisiana). Era germà del violinista, director i promotor de concerts Nahan Franko.

Natural de Nova Orleans, Franko va estudiar el violí a Europa, treballant amb Joseph Joachim i Henri Vieuxtemps, entre d'altres. Al seu retorn als Estats Units, es va unir al Mendelssohn Quartet, treballant posteriorment amb lOrquestra Theodor Thomas i la Filharmònica de Nova York. Franko aviat es va disgustar amb els prejudicis contra els músics nord-americans i va crear la American Symphony, integrada completament per intèrprets nord-americans, el 1894. Amb aquest grup va donar moltes estrenes nord-americanes.

Franko també va ensenyar violí i va organitzar música dels segles XVII i XVIII i va transcriure nombroses peces per al violí. El seu treball amb música antiga li va valer premis de la premsa alemanya.[1] La seva autobiografia, Chords and Discords, es va publicar el 1938 i va morir a la ciutat de Nova York el 1937.

El conjunt de cadències que va escriure per al Concert per a violí núm. 3 (Mozart) en sol major K. 216 s'ha convertit en una part estàndard del repertori de concerts, més que totes les altres nombroses cadències que s'han escrit per a aquesta peça.

Referències[modifica]

  1. "The Realm of Music". The Independent. Jul 6, 1914. Retrieved August 1, 2012.

Bibliografia[modifica]

  • David Ewen, Encyclopedia of Concert Music. New York; Hill and Wang, 1959.