Sant Amanç de Viladés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Amanç de Rajadell
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud372 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRajadell (Bages) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. de Rajadell a Calaf. Rajadell (Bages)
Map
Camí a Sant Amanç de Viadés a peu
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16912 Modifica el valor a Wikidata

Sant Amanç de Viladés és una capella situada a la barriada de Viladés, dins del terme del municipi de Rajadell, al Bages. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està adossada a una capella més moderna, de la qual serveix, en un tros, de sagristia. Conserva un absis romànic del segle xii, amb finestra monolítica, dues grans obertures, una amb la funció de porta i l'altra de finestra.

Descripció[modifica]

Església romànica constituïda al segle xii, que repeteix un esquema molt senzill format per una sola nau de dimensions molt reduïdes, amb un radi a llevant tan ample com la nau. La nau és coberta amb volta de canó apuntada lleugerament i al centre de l'absis hi ha una finestra d'una sola esqueixada, amb un arc de mig punt, format per un bloc monolític. Al segle xvii s'hi adossa un nou temple que va alterar la construcció Romànica.[1]

Història[modifica]

L'església és situada dins l'antic terme de Rajadell, al lloc de Sant Amanç, documentat ja l'any 1027. L'any 1284 l'església es coneix com a Santa Maria de Sant Amanç. No deuria ser mai parròquia. El 1676 es construïa una sagristia. Cada 15 d'agost es fa allà una cerimònia religiosa a la qual hi és convidada tota la gent del poble, i els amos conviden a un petit vermut, al vespre hi ha ball i el joc del Conill porquí. També té adossat un petit cementiri familiar.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Amanç de Viladés
  1. «Sant Amanç de Rajadell». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 novembre 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Buron, Vicenç. Esglésies romàniques catalanes: guia. 2a edició. Barcelona: Artestudi, 1980. ISBN 84-85180-24-0.