Sant Fruitós del Mas d'en Pere

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Fruitós del Mas d'en Pere
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontferrer i Castellbò (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMas d'en Pere
Map
 42° 23′ 14″ N, 1° 20′ 58″ E / 42.38709°N,1.3495°E / 42.38709; 1.3495
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC15634 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC19119 Modifica el valor a Wikidata

Sant Fruitós del Mas d'en Pere, o Sant Josep, és una capella situada en el Mas d'en Pere, al municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), i inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Abans dedicada a sant Fruitós i després a sant Josep, es troba actualment entre camps abandonats. Prop del mateix mas també hi ha l'antiga capella romànica en ruïnes de Sant Pere de Castellbò.

Capella de Sant Fruitós[modifica]

És una petita capella d'una nau rectangular, capçada amb capçalera plana orientada a ponent. La coberta és de fusta amb llosat de pissarra a doble vessant. La porta d'accés, que es troba a la façana de llevant, presenta un arc rebaixat i està coronada per un òcul circular. Aquesta façana està construïda amb tàpia, la qual es reforça amb entramat de fusta. L'accés al temple és precedit per un petit recinte de planta rectangular amb un pilar quadrat, que fa suposar l'existència d'un pòrtic.[1] La construcció és rústega de pedres sense fer filades i arrebossada.[2]

Capella de Sant Pere[modifica]

Prop del Mas d'en Pere, al nord en un indret anomenat Prat del Veïnat, hi ha una altra capella romànica en ruïnes. Té la nau força sencera i l'absis visible, fins a la finestreta central. Es tracta d'una obra molt arcaica, de lloses planes, un edifici religiós d'una sola nau, amb absis i campanar de torre, construït amb carreuons i amb un rengle d'opus spicatum a l'interior del mur nord. La porta era a migdia.[3]

Referències[modifica]

  1. «Capella de Sant Fruitós de Mas d'en Pere». Pla d'ordenació urbanística municipal: Catàleg de béns protegits p. 53-54. Ajuntament de Montferrer i Castellbò. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 9 maig 2012].
  2. «Capella de Sant Fruitós». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 maig 2012].
  3. «Capella de Sant Pere de Castellbó». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r desembre 2012].