Sant Joan Baptista de Censà (església vella)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan Baptista de Censà
Imatge
L'església, des del sud-oest
EpònimJoan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
Úsesglésia parroquial catòlica i església secularitzada Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aJoan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.412,5 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSançà (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCensà
Map
 42° 36′ N, 2° 10′ E / 42.6°N,2.17°E / 42.6; 2.17
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Nostra Senyora de les 3 Valls de l'Alt Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Joan Baptista de Censà és l'antiga església parroquial del poble nord-català de Censà, a la comuna del mateix nom, de la comarca del Conflent.

Està situada[1] al sud-est del nucli urbà de Censà, al costat del cementiri.

Història[modifica]

Sant Joan Baptista de Censà és esmentada per primer cop l'any 1189, en una venda dins del territori de la seva parròquia. Fou l'església parroquial de Censà fins al segle xix, quan es construí un nou temple al bell mig del poble.

L'edifici[modifica]

L'església, des del nord-est

L'església, en bon estat per una restauració recent, actualment és buida i desafectada, però ben conservada. És de nau única, capçada a llevant per un absis semicircular i coberta amb volta de canó seguit, lleugerament apuntada. Un ample arc presbiterial uneix la nau amb el presbiteri. La nau presenta senyals d'haver estat originalment més petita i que fou allargada cap a ponent. La porta és a la façana de migdia, a prop de l'absis, cosa no gaire freqüent en el romànic: el seu emplaçament habitual és igualment a la façana sud, però a prop de l'angle sud-oest.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «140 - Sansà». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 133. Sant Joan Baptista de Sansà». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Censà». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere; Adell i Gisbert, Joan-Albert. «Censà: Sant Joan de Censà». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995, p. 545-546 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]