Sant Joan d'Oló (església)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan d'Oló
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvii
Característiques
Estil arquitectònicGòtic tardà
Altitud534,3 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Maria d'Oló (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióProp del mas de la Plana
Map
 41° 51′ N, 2° 00′ E / 41.85°N,2°E / 41.85; 2
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC17193 Modifica el valor a Wikidata

Sant Joan d'Oló és l'església parroquial del poble disseminat de Sant Joan d'Oló, del terme municipal Santa Maria d'Oló, a la comarca del Moianès. És una capella moderna, construïda per tal d'ampliar l'església vella de Sant Joan, situada més a ponent. Sant Joan d'Oló és al sud-oest de Santa Maria d'Oló.[1] Està protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Església d'una sola nau, amb capelles Laterals adossades seguint el model antic i més baixes que la nau central. L'edifici està encarat cap a migdia i és aquí on se situa la portalada d'accés. Aquesta és de mig punt amb dovelles allargades. En un punt alt de la façana s'obre un ull de bou i una petita finestra al damunt... Al cantó nord-occ.s'alça un campanar de torre de forma quadrada amb obertures per cada costat, coronades amb arcs de mig punt. Al llarg dels murs laterals s'obren unes petites finestres allargades. Adossada a l'església i pel cantó de ponent es troba la rectoria. Interiorment la nau és coberta amb volta d'ogiva. Les capelles laterals es comuniquen a través d'uns arcs de mig punt que es recolzen sobre pilars. En el seu interior es troben un conjunt de retaules barrocs, un a l'altar major, realitzat vers 1640 i un altre al lateral dret, de 1772.[2] D'aquesta església en fou vicari St. Antoni M. Claret.

Història[modifica]

Aquesta església és anomenada popularment "Sant Joan nou"; es troba prop del mas La Plana i de la capella romànica de Santa Creu de la Plana.[2] Fou construïda entre el 1627 i el 1639, quan la parròquia comptava amb 26 famílies.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Joan d'Oló
  1. GAVÍN, Josep M. "Bages 5". A: Inventari d'esglésies. Barcelona: Artestudi Edicions i Arxiu Gavín, 1979. ISBN 84-85180-18-6
  2. 2,0 2,1 2,2 «Sant Joan d'Oló». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2017].