Sant Martí Vell (Castell de Vernet)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí Vell
Imatge
Sant Martí Vell
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
ConstruccióSegles XI i XII
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud930,4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastell de Vernet (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCastell de Vernet
Map
 42° 32′ N, 2° 24′ E / 42.53°N,2.4°E / 42.53; 2.4
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Nostra Senyora de les 3 Valls de l'Alt Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Campanar i façana oriental

Sant Martí Vell és l'antiga església parroquial romànica del poble de Castell de Vernet, de la comarca nord-catalana del Conflent.

És[1] a llevant del poble de Castell de Vernet, al peu del camí de pujada a Sant Martí del Canigó. Al costat seu, dalt d'un penyal, hi havia hagut la Fortalesa de Castell, de la qual no queda res.

Segons alguns autors[2] aquesta era la domus Sancti Martini esmentada el 997, i no la primera església del cementiri, com proposen d'altres. Aquesta domus hauria estat ampliada i convertida en parròquia del poble en consolidar-se l'abadia benedictina.

Més endavant, en construir-se una altra església a baix el poble, també dedicada a sant Martí, aquesta església va passar a conèixer-se com a Sant Martí Vell, i es convertí en oratori. Caiguda en desús, va esdevenir un munt de ruïnes entre els esbarzers que s'ensenyoriren del lloc, fins que els darrers anys de la dècada dels 70 del segle XX es va reconstruir, a partir de la iniciativa del monjo cistercenc Bernat de Chabannes, que té cura de Sant Martí del Canigó.

Façana meridional de l'església

És una església d'una sola nau amb capçalera quadrada. Al costat nord dels peus de la nau hi ha un campanar quadrat, no gaire alt. Més tardanament es van afegir dues capelles a banda i banda, formant transsepte amb el presbiteri. Les primeres filades dels murs de l'església mostren un aparell constructiu del segle xi.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «33 - Castell de Vernet». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 15. Sant Martí». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Castell de Vernet». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Pladevall i Font, Antoni. «Castell de Vernet: Sant Martí Vell». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 

Referències[modifica]