Sant Martí de Llampaies

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:12, 11 abr 2011 amb l'última edició de Albertvillanovadelmoral (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Llampaies
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciós. XII-XIII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Planta1 nau amb absis
Campanarquadrat, acabat en teulada a quatre aigües
PortalArc de mig punt adovellada
Localització geogràfica
ComarcaAlt Empordà
 Saus, Camallera i Llampaies
LocalitzacióLlampaies
Map
 42° 07′ 16″ N, 2° 56′ 12″ E / 42.12111°N,2.93669°E / 42.12111; 2.93669
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1846-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006110 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC2071 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Martí de Llampaies) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Martí de Llampaies és una església romànica dels segles XII-XIII, ampliada amb posterioritat amb una obra de fortificació aixecada sobre els murs romànics creant un segón pis que suporta la teulada.

Està formada per una sola nau coberta amb volta apuntada que arranca dels murs laterals en una motllura. La volta comença amb carreus irregulars i petits, per continuar amb carreus ben polits i més grans. Es desconeix si es deu a un canvi en la construcció o a una reconstrucció posterior. La nau està rematada per un absis semicircular.

La façana principal, orientat a ponent, compta amb una porta d'arc de mig punt adovellada. Està emmarcada en un mini-pòrtic que presenta un gran arc d'entrada recolzat en unes petites impostes incorbades. A la façana, per sobre de la portalada i hi ha una finestra amb arcs de mig punt, de doble esqueixada.

El mur romànic, de carreus grans i ben polits, fou sobrealçat per a fortificar l'edifici. Encara hi és present una obertura quadrada a l'alçada del segón pis. Llevat de la façana, a la resta de murs s'hi observa una imposta a l'alçada de la unió entre l'original i l'ampliació.

A banda i banda de la nau hi ha unes capelles laterals i altres edificacions posteriors: la sagristia i un edifici més modern que pertany al cementiri al costat meridional i la torre-campanar i una construcció semicilíndrica on s'hi allotja l’escala del campanar i del terrabastall al mur de tramuntana.

L'absis, de planta semicircular amb volta de quart d'esfera, posseeix una finestra de doble esquaixada i arcs de punt rodó de petites dovelles. A sobre seu, el mur de la fortificació segueix la forma semicircular de l'absis que li fa de basament i posseeix algunes espitlleres.

El campanar es de factura posterior. Té planta quadrada i s'aixeca sobre la capella lateral més antiga. Al pis superior, on s'allotjen les campanes, hi ha dues finestres allargades a cada cara. La torre del camapanar acaba en una teulada a quatre aigües.

A l'interior de l’edifici, la volta apuntada i seguida acaba en un arc triomfal de punt rodó. La cornisa interior és incorbada; es conserva en ambdós murs laterals de la nau i forma les impostes de l’arc triomfal; a l’absis ha estat malmesa.

Referències