Sant Martí de Terrassola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Terrassola
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI, XIII, XV
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, gòtic
Altitud540 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Baronia de Rialb (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiu Rialb
Map
 42° 04′ N, 1° 10′ E / 42.06°N,1.17°E / 42.06; 1.17
Bé cultural d'interès local
Data20 desembre 2002
Id. IPAC22089 Modifica el valor a Wikidata

Sant Martí de Terrassola o Sant Martí del Puig[1] és una església del municipi de la Baronia de Rialb (Noguera) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Es troba al sector central-nord del terme municipal, damunt d'un esperó muntanyós en la intersecció del barranc de Fabregada amb el Rialb, que rodeja el turó formant un meandre. L'envolta un bosquet de pins que amaga la seva presència.

Està a tocar de la carretera del Forat de Bulí, al km. 7,4, on hi ha un espai per aparcament.

Descripció[modifica]

Frontal

És un edifici de planta rectangular amb volta de canó i coberta posterior esfondrada. Presenta absis amb arc triomfal i quatre mòdols amb tres arcs torals i doble capelleta amb arcs formers als laterals; dues finestres romàniques de doble esqueixada al mur de migjorn i una finestra tapiada a l'absis, tallant una de les set lesenes i vuit arcuacions. A migjorn hi ha una porta apuntada i a ponent hi ha una porta dovellada del segle xv amb arc de mig punt. A sobre, campanar de cadireta. La segona volta de canó està esfondrada, igual que les encavallades de fusta.[2]

Història[modifica]

L'edifici depèn de Sant Andreu del Puig de Rialb. De les cases del voltant no en resta res. El nucli de Sant Martí de Rialb formava part de la primera baronia de Rialb.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Sant Martí de Terrassola». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Martí de Terrassola