Sant Vicenç d'Aguiló

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Vicenç d'Aguiló
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII-XIII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Coloma de Queralt (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAguiló. Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà)
Map
 41° 33′ 04″ N, 1° 25′ 14″ E / 41.551071°N,1.420512°E / 41.551071; 1.420512
IPA
IdentificadorIPAC: 13075

Sant Vicenç d'Aguiló és una església del municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una capella de planta rectangular, sense presbiteri diferenciat i amb volta de canó que arrenca d'una imposta. La porta originària, d'arc de mig punt i dovellada va quedar inutilitzada i roman a la façana sud tapiada. L'únic element ornamental que hi apareix és una motllura a manera de guardapols resseguint externament el perímetre del dovellat. Els materials constructius emprats en la fàbrica són molt pobres: aparell petit, tallat a cops de maceta i lligats amb reble. Havia d'anar per força arrebossat interior i exteriorment. L'accés actual es fa pel mur de fons.[1] Al seu interior es conserven les imatges gòtiques de Santa Anna, Sant Vicenç i Santa Llúcia, realitzades en pedra.[1]

Història[modifica]

Aguiló apareix documentat per primera vegada (per qüestions castelleres) el 1018. L'església que va fer funcions de parròquia era dedicada a Santa Maria i ja es menciona el 1051. L'edifici no s'ha conservat.

Segons Francesca Español, l'ermita probablement va ser construïda a cavall dels segles XII i XIII, arran d'una iniciativa popular. Les primeres referències documentals no es troben fins a principis del segle XIV.[2] El 1362 en tenien cura una comunitat de donats, entre els quals hi figura Ramon de Sarral.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Sant Vicenç d'Aguiló». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 novembre 2015].
  2. Español Bertran, Francesca. L'arquitectura religiosa romànica a la Conca de Barberà i Segarra tarragonina. Montblanc: Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, 1991, p. 67. ISBN 84-604-0615-6. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Vicenç d'Aguiló