Vés al contingut

Santa Maria de Claret (Torà)

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 20:38, 4 set 2014 amb l'última edició de Isidre blanc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Santa Maria de Claret
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsbon estat Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud646msnm[1]
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaClaret (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióClaret Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 49′ 13″ N, 1° 27′ 52″ E / 41.8203°N,1.46447°E / 41.8203; 1.46447
Bé cultural d'interès local
Data14 octubre 2009
Id. IPAC26349 Modifica el valor a Wikidata

Santa Maria de Claret és l'església parroquial del nucli de Claret, al municipi de Torà, a la comarca de la Segarra. És un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català

Descripció

L'església està situada a l'inici del nucli urbà, tancant pel sud una petita i ben arranjada plaça. És un edifici de planta rectangular, d'una sola nau i amb coberta de volta de canó lleugerament apuntada i culmina a l'est amb l'absis. A la façana nord, hi ha l'entrada, amb arc de mig punt adovellat. A l'esquerra de l'entrada, hi ha un llarg banc de pedra. En aquesta façana a la part superior hi ha un sobrealçament amb una balconada amb barana de fusta de factura posterior al temple original. Al mur oest hi ha un contrafort i un ull de bou, i culmina la façana el campanar d'espadanya de dues obertures; a sobre té un frontó on hi ha una petita obertura de mig punt. A la façana est hi ha l'absis semicircular, amb una finestra d'una sola esqueixada. A l'interior, un arc preabsidal obre la nau. Hi ha dues capelles a cada lateral. L'interior és arrebossat i pintat de blau. A la banda sud hi té adossada la casa de cal Fustegueres [2]

Història

Documentada ja l'any 1139, quan Bernat de Claret deixa a Santa Maria de Solsona la meitat del castell de Claret, la meitat dels homes que hi habitaven, la meitat de la dominicatura que hi tenien els antics senyors del lloc, la meitat del terme del castell, tant dels camps conreats com dels erms i l'església de Claret. També hi ha notícies de l'església els anys 1150, 1180 i el 1931[3].

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Maria de Claret
  1. Institut Cartogràfic de Catalunya
  2. Romànic Obert. «Església de Santa Maria de Claret». Romànic Obert. [Consulta: 2 febrer 2014].
  3. «Santa Maria de Claret». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2014].

Bibliografia

Coberó, Jaume; Garganté, Maria; Oliva, Jordi [et al.].. Inventari del Patrimoni Arqueològic, Arquitectònic i Artístic de la Segarra. Vol.II Torà. Hostafrancs: Fundació Jordi Cases i Llebot, Abril 2000, p. 172-174. ISBN 84-607-0408-4.