Santalum spicatum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSantalum spicatum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN172724199 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSantalales
FamíliaSantalaceae
GènereSantalum
EspècieSantalum spicatum Modifica el valor a Wikidata
A.DC., 1857
Distribució
Endèmic de

Santalum spicatum, el sàndal australià, és un arbre originari de zones semiàrides del sud-oest d'Austràlia. Es comercialitza com a fusta de sàndal, i el seu valuós oli s'ha utilitzat com a aromàtitzanc, medicament i font d'aliments. S. spicatum és una de les quatre espècies de Santalum de gran valor que es produeixen a Austràlia.

Descripció[modifica]

És una de les quatre espècies de la família de les santalàcies que es troben a Austràlia Occidental. Té una distribució similar al quanong (Santalum acuminatum) i és un hemiparàsit que requereix macronutrients de les arrels dels hostes. Té un costum arbustiu i d'arbres petits, però pot créixer fins als 6 metres i tolera bé la sequera i la sal. El fullatge és de color verd grisenc. El fruit de S. spicatum és esfèric, d'uns 3 cm de diàmetre i de color ataronjat. El gruix de la fruita el forma un nucli comestible amb una closca dura; la closca és més llisa que la superfície rugosa de S. acuminatum. La germinació es produeix en condicions càlides i humides.

Distribució[modifica]

Inicialment distribuït al sud-oest d'Austràlia, a la planura costanera de Swan i a les regions interiors de baixes precipitacions, l'impacte del cultiu intensiu i la neteja de terres per al blat i ovella des de la dècada de 1880 ha reduït considerablement el rang i la població de l'espècie.[1]

Se sap que el cangur rata de cua d'escombra (Bettongia penicillata) consumeix i emmagatzema les llavors d'aquesta espècie i es creu que va tenir un paper significatiu en la seva dispersió abans de la seva davallada al segle xx.[2]

Referències[modifica]

  1. Lane-Poole, C. E.. A primer of forestry, with illustrations of the principal forest trees of Western Australia. Perth: F.W. Simpson, 1922, p. 44. DOI 10.5962/bhl.title.61019. 
  2. Claridge, A. W.; Seebeck, J. H.; Rose, R. Bettongs, potoroos, and the musky rat-kangaroo. Collingwood, Victoria: CSIRO Pub, 2007, p. 108. ISBN 9780643093416.