Santuari Inari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El santuari Inari Toyokawa de Tokyo, conegut per tenir centenars d'estatus de kitsune.

Un santuari Inari (稲荷神社, Inari jinja) és un tipus de santuari japonès utilitzat per adorar el déu Inari. Inari és una deïtat popular associada a les guineus, l'arròs, el benestar de la llar, la prosperitat empresarial i la prosperitat general. Els santuaris d'Inari es construeixen normalment amb parets d'estuc blanc amb fusteria lacada en vermell, i les seves entrades estan marcades per toriis vermells. Es poden trobar aquests santuaris tant budistes com xintoistes per a tot el Japó.

El camí dels mil torii a Fushimi, Kyoto.

L'Inari és una deïtat popular associada tant amb santuaris xintoistes com budistes situats a tot el Japó. Segons un informe de 2007 de la Universitat de Kokugakuin,[1] 2970 santuaris estan dedicats a Inari. Aquest número inclou només els santuaris xintoistes registrats com a corporacions religioses i que formen part de l'Associació de Santuaris xintoistes. Els petits santuaris al costat de la carretera o de camp, els santuaris conservats en una llar o oficina corporativa i els temples budistes no s'inclouen en aquesta estadística, però, si fossin, el nombre podria augmentar en gran manera.[2] El culte inari continua centrant-se al voltant de les pràctiques de la religió popular i es manté sense canvis per la restauració Meiji.[3] Els santuaris Inari són ben coneguts i segueixen sent alguns dels santuaris més familiars i reconeixibles pel poble japonès.[4]

Referències[modifica]

  1. Okada, Shōji. "Gendai Jinja no Shinkō Bunpu", Kokugakuin University, 2007
  2. Gorai, Shigeru. Inari Shinkō no Kenkyū. Okayama: Sanyō Shimbunsha, 1985
  3. Cali, Joseph; Dougill, John; Ciotti, Geoff. Shinto Shrines: A Guide to the Sacred Sites of Japan's Ancient Religion. University of Hawai'i Press, 2013. ISBN 9780824837136. 
  4. «Greetings from the Head Priest | Fushimi Inari Taisha» (en anglès americà). [Consulta: 26 març 2019].

Bibliografia[modifica]