Schrödinger (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreSchrödinger

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter d'impacte Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimErwin Schrödinger Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades74° 44′ S, 132° 56′ E / 74.73°S,132.93°E / -74.73; 132.93 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre316 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ30 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature5381 Modifica el valor a Wikidata
Schrödinger al centre. La Vallis Planck s'estén des del cràter fins a la part superior dreta del centre, i la Vallis Schrödinger s'estén cap a la part superior esquerra del centre, travessant Sikorsky. El pol sud està en la part inferior esquerra, en l'ombra.
Schrödinger des de la nau Clementine. Noti's l'incomplet anell interior. Foto NASA.

Schrödinger és un gran cràter d'impacte lunar, amb la forma tradicionalment denominada com a plana emmurallada. Es troba prop del pol lunar sud, en la cara oculta de la Lluna, i només es pot veure des de naus en òrbita. El cràter més petit Ganswindt s'uneix a la vora sud-oest de Schrödinger, envaint lleugerament la paret interior. Adjacent al sud es troba el cràter Nefed'ev. Més al sud-oest es troba el cràter Amundsen.

Localització d'Schrödinger
Mapa gravitatori de l'entorn d'Schrödinger

Posseeix una ampla vora exterior que ha estat lleugerament arrodonida a causa d'impactes posteriors. Però el seu perfil roman ben definit, i els rastres de terraplenats s'han integrat en la superfície interna. Els materials ejectats cap a l'exterior formen una sèrie de rampes irregulars, que s'estenen fins a 100 quilòmetres de distància.

La conca d'impacte d'Schrödinger és una de les poques ubicacions en la Lluna que mostren evidència d'activitat volcànica geològicament recent. Un estudi geològic de la conca mostra evidències de fluxos de lava i de respiradors producte de possibles erupcions. També apareix material volcànic més antic, dispers a causa dels impactes soferts.[1]

Dins de l'interior apareix un segon anell, aproximadament de la meitat del diàmetre del vorell exterior. Forma una alineació circular de muntanyes escarpadas que envolta el centre, amb l'excepció d'una àmplia escletxa al sud. La resta del sòl ha estat reconstituït per fluxos de lava posteriors, produint una superfície relativament plana, particularment dins de l'anell interior. L'excepció és una àrea de terreny accidentat en la part sud-est de l'interior.

Un complex d'esquerdes s'ha format sobre el sòl, formant-ne múltiples particularment al sud. El sòl també ha estat marcat per impactes posteriors, deixant petits cràters dispersos per la superfície. No presenta un pic central en el punt central de l'interior.

La Vallis Schrödinger, una vall llarga i estreta, s'allunya directament d'Schrödinger al nord-oest. Aquesta formació comença a certa distància de la vora exterior del cràter, en el límit dels materials ejectats que envolten el perímetre. S'estén fins a la vora del cràter Moulton. Una altra vall similar, designat Vallis Planck, irradia cap al nord, començant prop del cràter Grotrian en la perifèria dels materials eyectados d'Schrödinger, i estenent-se més enllà de Fechner.

Porta el nom del físic alemany Erwin Schrödinger, un dels pares de la mecànica quàntica.

Cràters satèl·lit[modifica]

Per convenció aquests elements són identificats en els mapes lunars posant la lletra en el costat del punt central del cràter que està més proper a Schrödinger.

Cràters satèl·lit
Schrödinger Coordenades Diàmetre
B 68° 24′ S, 141° 18′ E / 68.4°S,141.3°E / -68.4; 141.3 (Schrödinger B) 25 km
G 75° 24′ S, 137° 12′ E / 75.4°S,137.2°E / -75.4; 137.2 (Schrödinger G) 8 km
J 78° 24′ S, 154° 36′ E / 78.4°S,154.6°E / -78.4; 154.6 (Schrödinger J) 16 km
W 68° 30′ S, 115° 36′ E / 68.5°S,115.6°E / -68.5; 115.6 (Schrödinger W) 12 km

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Altres referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Schrödinger