Sembahap Perumal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSembahap Perumal
Monarca
Modifica el valor a Wikidata

Tammita Ralahami de nom personal Sembahap Perumal [1] fou un noble singalès que era el gran camarlenc del rei Dharmapala (1551-1552) el 1553 fou nomenat regent al lloc de Vidiye Bandara, quan aquest va fugir degut a les pressions del virrei Afonso de Noronha.

Llavors, sota petició portuguesa, va demanar al rei de convertir-se al cristianisme però aquest va donar llargues a l'afer dient que en aquell moment no era convenient per l'oposició dels seus súbdits però entregava un jove príncep fill del seu antecessor,[2] per ser criat a Goa com un cristià. Quan el rei i el regent van declarar no poder pagar els 20.000 pardaos, el regent Sembahap Perumal fou enviat presoner a un vaixell com a garant del deute; finalment va poder pagar 5000 pardaos i alliberat amb la promesa de pagar la resta en un any. Poc després el virrei va abandonar l'illa i Vidiye Bandara, ja considerat el cap del partit nacional contra els portuguesos, va retornar al poder.

Sembahap Perumal ve ser desterrat a Goa l'any 1555 [3] on el seu amic Francisco Barreto era governador (1555-1558) i li va donar una càlida acollida i amb el temps el va convèncer per batejar-se com a Francisco. Un temps després fou enviat a Kotte acompanyat del franciscà Villa de Conde, on va recuperar la seva posició de gran camarlenc (Vidiye havia mort a Jaffna i Dharmapala ja havia arribat a l'edat).

Konappu (després rei de Uda Rata com Wimaladharmasurya, va fugir a Colombo el 1582 on fou rebut per Dharmapala que li va donar com esposa a la filla de Sembahap Perumal que en aquesta època ja hauria mort.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. El nom Perumal és un títol dravídic que sovint fou donat pels reis singalesos als seus alts oficials indis de la cort; el títol es posava al darrere del nom personal
  2. dada incerta ja que Bhuvaneka Bahu VII no tenia fills mascles; potser es refereix a un fill de Vidiye Bandara, per tant germanastre de Dharmapala
  3. per una intriga entre el rei Mayadunne de Sitawaka i els portuguesos

Referències[modifica]