Sempervivum atlanticum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum atlanticum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum atlanticum Modifica el valor a Wikidata
Ball, 1878
Nomenclatura
BasiònimSempervivum tectorum var. atlanticum Modifica el valor a Wikidata

Sempervivum atlanticum és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum atlanticum creix com una roseta força solta amb un diàmetre de 4 a 6 cm (poques vegades fins a 8 cm). Els seus estolons curts aviat s'assequen i donen plançons una mica esfèrics. Les fulles són obovades-oblongues, oblongues espatulades o oblongues-lanceolades, finament pubescents, són de color verd bastant pàl·lid i rarament tenen una punta una mica vermella. El limbe foliar té de 20 a 30 mm (rarament fins a 50 mm) de llarg i de 9 a 10 mil·límetres (rarament fins a 12 mm ) d'amplada. La seva punta és roma i té una punta curta i punxeguda.

Les tiges florals són densament glandulars i borroses, i poden arribar a fer fins a 30 cm. Té fulles allargades, lanceolades, de 25 a 40 mm de llargada, de color vi vermell brillant durant el període de floració. La inflorescència consisteix en simpodis amb espirals generalment bifurcades i esteses. Tenen 12 flors d'un diàmetre de 3 a 4 cm. Els seus sèpals verds es fusionen en una llargada de fins a 1,5 mm. Són gairebé esfèrics, afilats i fan uns 6 mm de llarg. Els pètals són estrets, lineals, punxeguts i blancs tenen una franja central ampla, vermellosa-porpra i fan uns 15 mm de llarg. Els estams són porpra, les anteres són de color verd apagat. L'estil apical és lleugerament corbat, els nectaris gairebé circulars i minúscules glandulars estan doblegades cap enrere.

L'època de floració és el juny.[1]

El nombre de cromosomes és de .

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum atlanticum és natiu al Marroc, a l'Alt Atles. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.[2]

Taxonomia[modifica]

Sempervivum atlanticum va ser descrita per John Ball i publicat a Journal of the Linnean Society, Botany 16(94): 454, a l'any 1878.[3]

Etimologia[modifica]

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[4] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

atlanticum: epítet llatí geogràfic que fa referència a l'Atlàntic.[5]

Referències[modifica]

  1. Erhardt, Walter. Der große Zander. Enzyklopädie der Pflanzennamen (en alemany). 2. Stuttgart: Eugen Ulmer, 2008, pàg. 1737. ISBN 978-3-8001-5406-7. 
  2. «Sempervivum atlanticum» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 1r octubre 2023].
  3. «Sempervivum atlanticum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r octubre 2023].
  4. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets | asper - atlanticus», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 350–351. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

  • Fotos de Sempervivum atlanticum