Sense títol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Sense Títol (Antoni Cumella)».
Infotaula d'obra artísticaSense títol
Missing image icon with camera and upload arrow.svg Imatge externa no lliure
Tipus quadre
Artista Joan Brotat i Vilanova
Data creació 1953
Dimensions 21 (Alçada) × 27 (Amplada) cm
Col·lecció Museu Abelló (Mollet del Vallès)
Modifica les dades a Wikidata

Sense títol és un dibuix a tinta sobre paper fet pel pintor català Joan Brotat i Vilanova, datat cap al 1953 i que forma part del fons de la col·lecció de la Fundació Municipal d'Art Joan Abelló, al Museu Abelló de Mollet del Vallès

Descripció iconogràfica[modifica]

En l'obra apareixen dues figures – un home i una dona – vestits amb indumentària típica de la pagesia; es tracta doncs, d'una escena rural, de composició atapeïda amb dos pagesos treballant al camp.

La dona, amb faldilla llarga, davantal i el cap cobert, resta dreta, subjectant una gerra sota el braç i mira directament l'espectador. L'home, amb barba i barret, està mig ajupit, amb el cap de perfil i ens mira amb un ull, que destaca per la seva grandesa. Sembla que agafa alguna cosa amb les mans. Al costat d'aquest, hi trobem dos animals de tir, segurament ases, també de perfil i amb uns grans ulls dirigits cap a l'espectador.

Entre l'home i la dona hi ha una construcció ovalada de tres pisos, presumiblement de pedra, amb dos objectes a la part superior.

Al fons, envoltant els personatges, hi trobem els camps – destacant el central, de blat encara per segar - i un camí que s'allunya fins a l'horitzó i proporciona certa perspectiva.

Tal com queda palès en el dibuix que ens ocupa, Brotat pren com a model ètic i estètic temes relacionats amb la natura i la societat rural, l'artesania i el món preindustrial. Amb paraules d'Àlex Mitrani: “L'artista s'identifica ambaquestes formes de treball i els valors que s'hi associen: la humilitat, la modèstia, la tradició, la rusticitat, l'aplicació i la proximitat amb la matèria[1]

Referències[modifica]

  1. Joan Brotat. La lluita per la innocència, 1946-1966., p. 66. 

Bibliografia[modifica]