Serrat de Mussarra

Infotaula de geografia físicaSerrat de Mussarra
Imatge
TipusSerra Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMonistrol de Calders (Moianès) i Talamanca (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 44′ 24″ N, 2° 00′ 06″ E / 41.74007°N,2.00179°E / 41.74007; 2.00179
Dades i xifres
Altitud690 m Modifica el valor a Wikidata

El Serrat de Mussarra és un serrat del terme municipal de Monistrol de Calders, al Moianès i de Talamanca, al Bages.

Forma, a la seva part superior, un altiplà que a l'alta edat mitjana acollia una antiga parròquia medieval (Sant Pere de Mussarra), l'església de la qual, modernament rehabilitada, és al costat mateix de la casa de Mussarra, que constituïa el nucli principal de la parròquia. Aquesta parròquia acollia una desena de masos, dels quals actualment només roman dempeus, a part de Mussarra, el del Bosc. També hi havia hagut el mas Alzina Martina, el mas Pla, el mas Pujol, el mas de la Llandriga, almenys (de tots se'n conserven algunes restes).

Aquest serrat i altiplà estan situats al nord de la Serra del Riquer i al sud de la de les Abrines, a la dreta de la riera de Talamanca i a l'esquerra del torrent de la Cucalera, del de l'Om i del riu Calders. Constitueix tot el sector sud-oest del terme municipal de Monistrol de Calders. Té el seu punt culminant, 687,8 m. alt., al sud-est de la masia de Mussarra, a llevant de Bonesfonts. El seu extrem septentrional és el Serrat del Llogari, a 624,1 m. alt., situat al nord-est de la masia del Bosc.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serrat de Mussarra
  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.