Servidor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Servidor
Floridaserversfront1.jpg
Servidors de la Viquipèdia a Florida
Connecta a:
Principals Fabricants:

Un servidor en informàtica és un maquinari equipat d'un programari capaç de rebre peticions d’altres maquines i donar-li les respostes adequades.[1]

El gestor d'un sistema pot atribuir a qualsevol ordinador la funció de servidor però excepte per a xarxes petites (amb menys de deu ordenadors), s'hi dedica un ordenador particular. En molts casos, un únic equip pot contenir diversos processos (coneguts com dimonis) que ofereixin aleshores diversos serveis. Al cas que els serveis necessiten una gran capacitat de processat i poden requerir disposar de diverses màquines per executar un sol servei.

A part de la millora de rendiment, un altre avantatge de fer servir un servidor dedicat és l’augment de la Seguretat informàtica i una major permanència: en engegar un maquinari client (un ordenador d'escriptori, una maquina integrada en un sistema de fabricació industrial, pot connectar-se al servidor, que normalment funciona sense interrupció, 24 hores per dia. Els servidors operen sota l’arquitectura de client-servidor. Els servidors son programes que responen les peticions d’altres programes, els clients. Per exemple un servidor web, respon amb una plana web qualsevol petició que li fem mitjançant el navegador web. Segons les necessitats, el servidor pot fer part de la xarxa interna de l'organització o pot ser accessible des d'Internet per tota mena de clients.

Els tipus de servidors més habituals són bases de dades, els de fitxers, els de correu, d’impressió, de web, de joc i de programari.

Ús[modifica | modifica el codi]

Tècnicament un servidor es tot equip que comparteix recursos amb altres equips, que fan de clients. Al món del maquinari es coneix com a servidor l’equip informàtic dissenyat per hostatjar programari que ofereix serveis a altres sota condicions de demanda d’informació molt superiors a les habituals en un equip personal. Per a garantir el servei sota aquestes condicions de gran demanda, els servidors disposen de més unitats centrals de processament (CPU) , més memòria RAM, més capacitat de connectar-hi discos durs, etc. que els equips personals.

L’ús de servidors es va popularitzar a la dècada dels anys 1990, per donar servei als equips personals dins una mateixa companyia (eren els coneguts com a ordinadors centrals).  Avui dia han evolucionat de manera increïble, gràcies als avanços tècnics de la informàtica i també a l’expansió d’Internet.

Maquinari[modifica | modifica el codi]

Tots els servidors, per la diversitat de les seves tasques, no comparteixen uns requeriments quant al hardware o maquinari que han de fer sevir. Solen disposar de més recursos de processat i memòria que un equip personal. A més d’això, poden disposar de components específics per a millorar les seves funcions. Per exemple diversos processadors, controladores per diversos discs, targetes de xarxa amb diversos ports o a velocitats superiors a les habituals, etc.

A més, alguns dels components de servidors està preparats per connexió en calent. Això vol dir que poden extreure’s i tornar-se a connectar sense apagar completament l’equip. En canvi, hi ha components habituals en els equips personals que no necessàriament son presents als servidors. Per exemple les controladores de targeta gràfica o so, ja que difícilment els usarem directament.

Sistema operatiu[modifica | modifica el codi]

El sistema operatiu d’un servidor no sol assemblar-se gaire al d’un equip personal. Mentre l’un està destinat a l’ús de tota mena d’usuaris, amb diferents capacitats tècniques, i ha de oferir per tant facilitat d’us per sobre d’altres punts. Els sistemes operatius dels servidors, han de garantir el rendiment de les màquines i la màxima gestió dels recursos disponibles. Això si, per usuaris amb un nivell tècnic alt. Per aquest motiu es comú que els sistemes operatius dels servidors no disposin d’interfície gràfica, o aquesta sigui opcional, i per tant siguin administrats directament per línia d'ordres.

Sovint quan es gestionen diversos servidors, com en el cas dels[centres de processat de dades, s’utilitza alguna eina que permet gestionar de manera remota tots els servidors disponibles. Això permet als administradors d’aquestes infraestructures una millor aprofitament dels recursos, al poder variar-los fàcilment en funció de les necessitats d’aquell moment. És habitual que la demanda d’us en aquests centres sigui molt diversa i variï en funció del temps.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «servidor». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Servidor Modifica l'enllaç a Wikidata