Seti (pare de Ramsès I)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSeti
Biografia
Naixementsegle XIV aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Visir
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, djati Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntic Egipte Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsRamsès I Modifica el valor a Wikidata

Seti o Suti va ser un militar egipci de finals de la XVIII Dinastia (segle XIV aC). Va tenir el càrrec de comandant de l'exèrcit i, més tard, apareix esmentat com a djati en els monuments del seu fill, el faraó Ramsès I, fundador de la XIX Dinastia.[1]

Família[modifica]

Seti era d'una família de tradició militar del delta del Nil. Segons una teoria, s'assembla a un enviat reial esmentat a les cartes d'Amarna com a Shuta.[1] El seu germà Khaemuaset és probablement la mateixa persona que el portador reial i cap dels arquers de Kush, anomenat també Khaemuaset, que apareix esmentat en una estàtua que data del regnat de Tutankamon. L'esposa de Khaemuaset, Taemuadjsi, era mestressa de l'harem d'Amon i probablement fos la mateixa Taemuadjsi que era germana de Hui, virrei de Kush.[2] Així doncs, Seti era membre d’una família molt destacada i, després que el faraó Horemheb escollís al seu fill Paramessu (el futur Ramsès I) com a successor, els seus descendents van fundar una de les dinasties més poderoses de l'antic Egipte.

Representacions[modifica]

Un fragment d'una estela votiva seva es troba avui a l'Institut Oriental de Chicago (OI 11456). Aquest fragment fa 115 cm d’amplada i 65-70 cm d’alçada; la part superior representa unes figures masculina i femenina assegudes, tot i que només se n'han conservat els peus. La seva part inferior mostra tres persones amb roba influenciada per l'estil d'Amarna, flanquejades per Khaemuaset i Ramesses, que aquí es diu Ramose. La inscripció de l'estela és: "una ofrena al ka d'Osiris-Suti, comandant de les tropes del Senyor de les Dues Terres".[2][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Dodson i Hilton, 2004, p. 175.
  2. 2,0 2,1 Cruz-Uribe, 1978, p. 237-244.
  3. «Relief OI 11456» (en anglès). Institut Oriental de Chicago.

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Cruz-Uribe, Eugene «The Father of Ramses I: OI 11456» (en anglès). Journal of Near Eastern Studies, 37, 3, 1978, pàg. 237-244.