Sifonofòrides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Siphonophorida)
No s'ha de confondre amb Sifonòfors.
Infotaula d'ésser viuSifonofòrides
Siphonophorida Modifica el valor a Wikidata

Illacme plenipes Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumArthropoda
SubfílumMyriapoda
ClasseDiplopoda
OrdreSiphonophorida Modifica el valor a Wikidata
Newport, 1844

Els sifonofòrides (Siphonophorida, gr. "portador de tubs") són un ordre de diplòpodes quilognats del clade Colobognatha. Aquest ordre inclou el milpeus amb més potes, Illacme plenipes.[1]

Característiques[modifica]

Els sifonofòrides són llargs i semblen a cucs, arriben fins a 36 mil·límetres de longitud i fins a 190 segments del cos. No tenen ulls i, en moltes espècies, el cap s’allarga en un bec llarg, amb les mandíbules molt reduïdes; el bec pot tenir una funció suctora. El cos té una densa coberta de fins pèls. Cada segment corporal està format per una tergita dorsal, dues pleurites laterals i una esternita ventral, que no estan fusionades. Els apèndixs reproductors masculins (gonòpodes, el novè i desè parell de potes) són simples i similars a les demés potes.

Distribució[modifica]

Els sifonofòrides viuen des del sud-oest dels Estats Units al Brasil i al Perú així com a Sud-àfrica, Índia, sud-est d'Àsia i Austràlia.[2]

Taxonomia[modifica]

L'ordre inclou més de 100 espècies en dues famílies:[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «The order Siphonophorida– A taxonomist’s nightmare? Lessons from a Brazilian collection». Soil Organisms, vol. 81, 2009, pàg. 543–556.
  2. «Geographic distribution of Millipede Families». Milli-PEET Identification Tables. The Field Museum, Chicago. Arxivat de l'original el 30 de novembre 2020. [Consulta: 25 octubre 2013].