Vés al contingut

SpectraScan PR-650

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticSpectraScan PR-650
Fotografia en primer pla de l'espectroradiòmetre SpectraScan PR650
MarcaPhoto Research
Característiques de Connectors
Voltatge màxim14.5 V
Protocoltasa de baudis: 9600, mida de byte: 8, paritat: cap, bits d'aturada: 1
Característiques
Pes2.15kg
Sistema operatiuSpectraWin (opcional) compatible amb Windows 95, Windows 98 i Windows NT
Emmagatzematge externtargeta de memòria RAM pròpia
Connector
RS-232 (9 pins -> 25 pins)
Colornegre, amb detalls de colors
Pantalla4x20 caràcters

El SpectraScan PR-650 Colorimeter va ser un dels primers espectroradiòmetres portàtils, dissenyat per l'empresa Photo Research[1] durant els anys 90. El dispositiu permetia a l'usuari fer una mesura de l'espectre de llum visible en un punt concret, és a dir, mesurar el "color" observat en un punt físic. El dispositiu s'ha usat principalment en recerca,[1] en camps com visió per computador, neurociència o òptica.

Tipus de mesures disponibles[modifica]

Entre d'altres, amb el PR-650 es podien fer diferents tipus de mesures, tot indicant diferents codis de resposta:

En la majoria de comandes es podia triar també el tipus d'unitats, depenent de la mesura duta a terme.

Ús del dispositiu[modifica]

En el moment (90s-00s) el colorímetre venia acompanyat d'un programari addicional, compatible amb Windows 95, Windows 98 i Windows NT. Paral·lelament, es podia fer servir en "mode remot" (Remote Mode al volant informatiu) i, mitjançant un cable RS-232, connectar-se a un ordinador amb pràcticament qualsevol plataforma (en el moment, i s'indiquen: PC; Mac, Sun Workstation i d'altres). En aquest mode, i fent ús d'un llenguatge de programació qualsevol, es podien enviar senyals elèctrics al dispositiu per a fer-lo funcionar.[2]

Muntatge per a utilitzar la PR-650, amb un controlador de voltatge per alimentar-la.

Actualment, hi ha poca informació i recursos sobre com fer-lo servir amb la tecnologia moderna.

A GitHub, el grup Stanford Vista Lab, de la Universitat de Stanford, hi va crear un repositori programat en Python2.7 per a poder comunicar-se amb el dispositiu.

En el mateix lloc web també hi ha el repositori de Psychotoolbox, on es troben diferents arxius en MATLAB per a fer servir el PR650.

A OSF, un equip de recerca de la Universitat de Sussex també ha fet un recull de fitxers i informació sobre com fer-lo servir i solucionar-ne algun dels problemes més comuns.

Així i tot, tant els recursos originals d'informació com el manual d'ús complet no estan disponibles a internet, ja que la pàgina de l'empresa Photo Research Inc. ha deixat d'existir.

Referències[modifica]

  1. Cerdà-Company, Xim; Parraga, Carlos Alejandro; Otazu, Xavier «Which tone-mapping operator is the best? A comparative study of perceptual quality». Which tone-mapping operator is the best? A comparative study of perceptual quality. Journal of the Optical Society of America A, 08-02-2018.
  2. «PR 650 SpectraScan Colorimeter / Colourimeter» (en anglès). Photo Research Inc., 1999. [Consulta: 6 setembre 2023].