Mainà alanegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sturnus melanopterus)
Infotaula d'ésser viuMainà alanegre
Acridotheres melanopterus Modifica el valor a Wikidata

Acridotheres melanopterus melanopterus Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hàbitatbosc, sabana i matollar Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries3,5 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN22710909 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSturnidae
GènereAcridotheres
EspècieAcridotheres melanopterus Modifica el valor a Wikidata
(Daudin, 1800)
Nomenclatura
Sinònims
Sturnus melanopterus
ProtònimGracula melanoptera Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de

El mainà alanegre[1] (Acridotheres melanopterus) és una espècie d'ocell de la família dels estúrnids (Sturnidae)[2][3] que habita zones de camp obert de Java.

El seus hàbitats són les sabanes, els matollars subtropicals i tropicals secs i humits, els boscos tropicals i subtropicals de frondoses secs, les tarres llaurables i les pastures. El seu estat de conservació es considera en perill d'extinció.[4]

Taxonomia[modifica]

Segons la llista mundial d'ocells del Congrés Ornitològic Internacional (versió 10.1, gener 2020) el mainà alanegre tindria tres subespècies: la nominotípica (A. m. melanopterus), resident pròpiament a Java; A. m. tricolor, que està restringit al sud-est de l'illa; i A. m. tertius, que es troba a l'illa veïna de Bali.[2] Tricolor és semblant a la nominada però té el dors gris i molt més negre a les ales. Mentre que Tertius és semblant al Tricolor, excepte que el gris de l'esquena baixa fins a la cua.[5]

Tanmateix, altres obres taxonòmiques, com el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (desembre 2019), consideren que aquestes dues subespècies constitueixen respectivament dues noves espècies a part: el mainà tricolor i el mainà de carpó gris.[3]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «mainà alanegre». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. 2,0 2,1 «Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  3. 3,0 3,1 del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 673. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Black-winged Myna. Acridotheres melanopterus» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2021. [Consulta: 29 agost 2022].
  5. Craig, Adrian; Feare, Chris. «Family Sturnidae (Starlings)». A: del Hoyo, Josep. Handbook of the Birds of the World. Volume 14: Bush-shrikes to Old World Sparrows. Barcelona: Lynx Edicions, 2009, p. 736. ISBN 978-84-96553-50-7.