Sabana

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Lleó a la sabana

La sabana és un bioma terrestre. És un terme d'origen centreamericà referit en principi a un extensió de gramínies mancada d'arbres.

Clima[modifica | modifica el codi]

Article principal: Clima de la sabana

La sabana és una praderia dins un clima tropical. Hi acostuma a haver arbres i arbusts dispersos però hi domina la vegetació herbàcia.

El clima calent de la sabana té un dèficit hídric més o menys acusat. Malgrat que la precipitació anual pot ser major que l'evapotranspiració. Normalment hi ha una estació seca, que dura un mínim de 8 setmanes, on la pluviometria és molt baixa o és inexistent i una estació humida en els mesos amb pluja suficient per al creixement de la vegetació. El total de pluja és molt variable des de 250 a 2.000 litres l'any. Algunes sabanes s'inunden temporalment pel drenatge lent o per la crescuda de rius o llacs.

Les temperatures a les sabanes són molt altes sense gaire variació al llarg de l'any (hi ha més variació entre el dia i la nit). Cap al final de l'estació seca és quan fa més calor. La pluja cau amb una temperatura molt elevada i el que fa baixar més la temperatura és la major nuvolositat. En alguns casos es troben en altiplans a alçades de més de 2000 metres i aleshores les temperatures disminueixen aproximadament 0,5 graus Celsius per cada 100 metres d'increment d'altitud.

Vegetació[modifica | modifica el codi]

Les herbes de la sabana són gramínies de dimensions variades i pertanyen a gèneres (Andropogon, Paspalum, Axonopus, etc.) diferents d'altres praderies de clima temperat.

Alguns gèneres comuns a les sabanes africanes com Hyparrhenia (Albellatge) i Andropogon (Albellatge distaquí) també es troben però a la regió mediterrània com un record de la flora que hi havia en el terciari (amb, aleshores, un clima tropical).

Els arbres, palmeres i arbusts també pertanyen a famílies i gèneres de distribució exclusivament tropical (Curatella, Bowdichia, Acacia). Alguns arbres perden la fulla en l'estació seca i floreixen una mica abans de l'arribada de l'estació humida.

Fauna[modifica | modifica el codi]

La vida animal de la sabana està dominada pels herbívors que poden desplaçar-se en grans migracions en recerca de pastures fresques i entre totes les espècies s'estableix una cadena tròfica completa i autosostinguda.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Les sabanes estan molt afectades pels incendis al final de l'estació seca que sovint són intencionats per tal que la nova herba creixi adobada amb les cendres.

Algunes sabanes són una formació natural i aleshores és un paisatge intermedi entre el bosc tropical i l'estepa i estan originades principalment pel clima. Altres tenen la seva explicació en la presència d'una capa impermeable a poca profunditat del sòl (com en els Llanos de Venezuela). Finalment altres sabanes es consideren fetes per mà de l'home (antròpiques).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]