Vés al contingut

Praderies i matollars de muntanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Biomes terrestres
Tundra
Taigà i bosc boreal
Praderies i matollars de muntanya
Bosc temperat de coníferes
Boscos tropicals i subtropicals de coníferes
Boscos temperats de frondoses mixtos
Boscos, bosquets i matollars mediterranis
Boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits
Boscos tropicals i subtropicals de frondoses secs
Praderies, sabanes i matollars temperats
Praderies, sabanes i matollars tropicals i subtropicals
Deserts i matollars xeròfils
Praderies i sabanes inundades
Zona riberenca
Zona humida
Biomes aquàtics
Estany
Litoral, zona de marees
Manglar
Bosc de varec
Escull de corall
Zona nerítica
Plataforma continental
Zona pelàgica
Zona bentònica
Fumarola hidrotermal
Emanació freda
Banquisa
Altres biomes
Zona endolítica
Puya berteorana dels Andes.

Praderies i matollars de muntanya és un bioma definit pel Fons Mundial per la Natura. Aquest bioma inclou praderies i matollars de zones de gran altitud (montanes, subalpines, i alpines) de tot el món.

Les praderies i matollars per sobre del límit arbori es coneixen com a tundra alpina, que es donen en regions muntanyenques de tot el món. Per sota del límit arbori són conegudes com a praderies i matollars subalpins i montans. El krummholz (literalment, "fusta torta") són arbres que només creixen amb dificultats, postrats, retorçats i amb alçades baixes. Per exemple, el pi negre a gran altitud, abans de desaparèixer completament als Pirineus degut a l'estatge, adopta formes nanes.

Les praderies montanes i els matollars, particularment en regions tropicals i subtropicals, sovint es desenvolupen com autèntiques "illes" separades d'altres regions montanes per zones més càlides i de més baixa altitud i tenen endemismes, o sigui plantes que han evolucionat en resposta al fred, clima humit i abundant llum solar. Les adaptacions característiques d'aquestes plantes són la forma en roseta, superfícies ceroses, i fulles amb pèls. Una característica exclusiva de les regions montanes tropicals són les plantes en rosetes gegants dels gèneres com Lobelia (afrotropical), Puya (neotropical), Cyathea (Nova Guinea), i Argyroxiphium (Hawaii).

Les extensions més grans de praderies i matollars montans es troben a la regió neotropical, als páramos dels Andes. Aquest bioma també apareix a les muntanyes de l'est i centre de l'Àfrica, al Mont Kinabalu de Borneo, a grans altituds dels Ghats Occidentals del sud de l'Índia i a les terres altes centrals de la Nova Guinea.

On les condicions són més seques, es troben praderies montanes, sabanes i arbredes, com ara a l'altiplà d'Etiòpia, i estepes montanes com a l'altiplà del Tibet.

Ecozones on es troben praderies i matollars montans[modifica]

Distribució dels biomes terrestres d'aquest tipus per la superfície dels continents

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Praderies i matollars de muntanya