Sulfit de calci

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicSulfit de calci
Calcium sulfite.png
Modifica el valor a Wikidata
Substància químicacompost químic, inorganic sulfite salt (en) Tradueix i sal de calci Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular119,919 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaCaO₃S Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[O-]S(=O)[O-].[Ca+2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El sulfit de calci és una sal càlcica amb la fórmula CaSO3· H2O. És empleat com a conservant en els aliments d'indústria el codi és E 226. També s'usa com conservant de begudes com vi, sidra, sucs de fruita, fruita enllaunada, etc.

Propietats[modifica]

Es tracta d'una pols blanca, no estable que reacciona amb l'oxigen produint sulfat de calci. Igual que altres sulfits de metalls reacciona amb àcids per produir diòxid de sofre (un gas irritant) en forma gasosa i aigua. És pràcticament insoluble en aigua, en canvi es dissol en l'etanol donant Òxid de sofre↦ SO. Las propietats més característiques del sulfit de calci són:

Massa molar: 120,14 g/mol. Solubilitat en aigua : 0.0043 g/100 mL, 18 °C.

És una oxosal formada per: 1 àtom de calci. 2 àtoms de sofre. 3 àtoms de oxigen.

Ca Calci +2 Metall

S Sofre -2, +2, +4, +6 No-metall

O Oxigen -2 No-metall

Usos i aplicacions[modifica]

El sulfit de calci és un conservant sintètic present en multitud d'aliments com ara:

  • Carns.
  • Peix i marisc.
  • Begudes: vi, cervesa, refrescs, etc.
  • Adobats, olives, etc.

Esdeveniments naturals[modifica]

Oldhamita és el nom per la forma minereològica de CA. És un component estrany d'alguns meteorits i té la importància científica a la recerca de la nebulosa solar. La incineració de abocadors de carbó també pot produir el compost.

Reactivitat[modifica]

El sulfit de calci es descompon amb el contacte amb l'aigua, l'aire humit inclòs, donant una mescla de Ca (SH), Ca (AH) i Ca (SH) (AH).

CAS + HO → Ca (SH) (AH)

Ca (SH) (AH) + HO → Ca (AH) + HS

La llet de calç, Ca (AH), reacciona amb el sofre elemental per donar "sofre de la calç", que s'ha usat com insecticida. L'ingredient actiu és probablement polisulfit de calci,i no CA. Reacciona amb àcids com l'àcid clorhídric per deixar anar el gas del sulfit d'hidrogen tòxic.

CA + 2 HCl → CaCl + HS

Síntesis[modifica]

Una manera de fer sulfit de calci en el laboratori es en una reacció de precipitació entre clorur de calci i sulfit de sodi. CaCl2 + Na2SO3 + → CAS3 2NaCl

Quan es crema el carbó o un altre combustible fòssil el subproducte es coneix com a gas de combustió. Això sovint conté diòxid de sofre SO2 des de la inicial de sofre contingut en el combustible, l'emissió està estrictament regulada per l'EPA per evitar que la pluja àcida, i ha de ser esborrat abans que els gasos restants s'emeten a través de la xemeneia. La forma més econòmica de fregar el SO2 dels gasos de combustió es realitza a través de Ca (OH) 2 calç hidratada o pedra calcària CaCO3.

El que succeeix en la rentada de pedra calcària és la següent reacció global: https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/1d0a7a80686d10d74f0730a13b8413864467f15a

Efectes secundaris[modifica]

En dosis baixes provoca irritacions en el tub digestiu i fa inactiva la vitamina B. En consum regular podria produir avitaminosi (dèficit de vitamines a l'organisme). En grans dosis poden provocar dolors al cap, nàusees, vòmits, al·lèrgia, irritació de bronquis i asma.